IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
18:44 | 13 юни 2016
Обновен: 12:06 | 21 април 2024

Домакинствата не излизат масово на свободния енергиен пазар

Все още нямат яснота какво се случва на пазара

По материала работи: Ставри Таргов
Димчо Станев.

Очакваният бум на излизането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергия не се наблюдава при ЧЕЗ България. Това съобщи Димчо Станев, директор "Обслужване на клиенти" в компанията, пред Bloomberg TV Bulgaria.
По негови данни през април 1 420 клиенти са поискали смяна на доставчика си, а през май броят им е спаднал наполовина до малко над 700 клиенти.
От 1 април всички потребители - и битовите, и бизнесът, вече могат да участват на свободния енергиен пазар. Смяна обаче се прави само на доставчика на електроенергия, а клиентите продължават да ползват мрежовите услуги на досегашните електроразпределителни компании, на чиято територия се намират.
Липсата на желаещи да напуснат регулирания пазар от ЧЕЗ България отдават на липсата на яснота какво ще се случи на свободния пазар. Клиентите нямат достатъчно информация и се притесняват да не станат жертва на нелоялни търговци на електроенергия, посочи Станев.
От друга страна регулираният пазар все още предлага по-ниски цени на бита заради по-евтината нощна тарифа, каза още експертът.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна