IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
18:31 | 16 юни 2016
Обновен: 04:47 | 13 май 2024

Втори пореден ден на ръстове на БФБ

Предстоящият отпускарски сезон ще бъде горещ не само на плажа, смята брокерът на финансови инструменти Драган Драганов

По материала работи: manager
Втори пореден ден на ръстове на БФБ

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) продължиха да се носят на гребена на вчерашната зелена вълна, като за втори ден поред приключиха с покачвания, макар и по-малки от вчерашните стойности.

 

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се повиши с 0,54% до 456,49 пункта. Широкият BGBX40 прибави 0,32 на сто към стойността си до 90 пункта. Секторният BGREIT записа дневен ръст от 0,06% до 100,80 пункта. По-широкият и с равни тегла BGTR30 нарасна с 0,44% до 376,60 пункта.

 

„И днес станахме свидетели на добра търговия на БФБ. На пода се сключиха малко под 300 сделки, като  реализираният оборот достигна близо един милион лева“, коментира за Investor.bg брокерът на финансови инструменти в ИП „Реал Финанс“ АД Драган Драганов.*

 

„След вчерашното обявление от страна на „Химимпорт“ АД за планиран дивидент по обикновените книжа ставаме свидетели на повишена активност от страна на пазарните участници. Причина за поведението на търгуващите се корени в промяната дивидентната политика на най-големия публичен холдинг. Както вчера, така и днес с книжа на Химимпорт АД се сключиха почти половината от всички реализирани сделки на борсата“, отбелязва той.

 

Според него добрите корпоративни новини и сезонът на общите събрания започват да привличат все повече погледи към пазара. „Забелязва се и активизиране при институционалните инвеститори, които въпреки общоприетото мнение не са отсъствали на пазара последните месеци“, допълва Драганов.

 

Той очаква през следващите месеци да е интересно на борсата поради съчетания от много фактори, като плащането на дивиденти от публичните компании, резултатите от стрес тестовете на банките, отчетите към полугодието и референдума на Острова. „Или - по всичко личи, че предстоящият отпускарски сезон ще бъде горещ не само на плажа“, прогнозира финансистът.

 

Реализираният оборот на регулиран пазар надмина вчерашния, като възлезе на 794,4 хил. лв., от които 706 хил.лв. с компании от SOFIX.

 

Холдинг Варна АД реализира над половината от целия оборот на борсата по време на днешната търговска сесия. Дружеството набра 419,4 хил. лв след една сделка, въпреки че цената на книжата падна с 0,9% до 23,30 лв.

 

Вчерашният най-голям печеливш Химимпорт АД събра оборот от 205,2 хил. лв. и сключи 134 сделки за деня, като акциите му поскъпнаха с 0,1% до 1,43 лв. На трето място е Адванс Терафонд АДСИЦ с 37,9 хил. лв. Акциите на фонда поскъпнаха с 0,4% до 1,96 лв.

 

С поименни компенсационни бонове беше реализиран оборот от 149,1 хил. лв, а с компенсаторни записи – 44 хил. лв.

 

В четвъртък на пода на БФБ се сключиха 258 сделки с 31 емисии акции. Печелившите бяха повече от губещите, след като акциите на 10 емисии поевтиняха, на други 17 поскъпнаха, а на още 4 останаха без промяна.

 

С най-много поскъпнаха акциите на ЧЕЗ Електро България АД – с 9,2% до 6 лв. След него е Първа инвестиционна банка с поскъпване на книжата от 5,5%. Неохим АД заема трета позиция с ценови ръст от 3,5%.

 

Днес най-губещото дружество се оказа Слънчо АД, чиито акции поевтиняха с 11,3% до 4 лв., а втори е Холдинг Варна АД със спад в цената от 0,9%.

 

Екоинвест Холдинг АД възнамерява да увеличи капитала си четири пъти. Общото събрание на акционерите е приело предложението на ръководството на козлодуйското дружество за издаване на нови акции, става ясно от протокола, разгласен чрез БФБ-София. Дружеството планира увеличение на капитала от 289 249 лв. до 1 156 996 лв. чрез издаване на 867 747 нови акции с номинална и емисионна стойност 1 лв.

 

"Трейс ПЗП Враня" ООД, дъщерно дружество на "Трейс Груп Холд" АД, започва изграждането на тръбопровод при язовир "Първоняк" в Сърбия, обяви компанията чрез сайта на БФБ-София.

 

Ексклузив пропърти АДСИЦ съобщи чрез БФБ-София за промени в дялото участие на акционери, а ПИБ обяви среща с акционерите си за трети път от началото на годината. 

 

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна