IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
12:46 | 20 юни 2016
Обновен: 21:43 | 3 май 2024

Синдикатите с идея за еднодневните договори: Посредници да набират работници за полето

Еднодневните трудови договори бяха въведени в края на юли миналата година

По материала работи: Слав Велев
Синдикатите с идея за еднодневните договори: Посредници да набират работници за полето

Посредници в бюрата по труда да набират селскостопански работници за ден. Тази промяна в законодателството предлагат от КТ „Подкрепа“. „Тези хора ще регистрират желаещите да работят в сферата на селското стопанство, което ще донесе повече сигурност и на самите работници, че ще получат заплащането и осигуровките си.“, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. Според синдиката сега земеделските стопани набирали берачи на грозде и череши за ден с помощта на местните тартори в общността. „Тарторите са които влизат в преговори – колко ще получават работниците, дали ще има закуска и кафе сутрин. Същите тези взаимоотношения се ползват и по време на избори.“, заяви още Григорова.

 

Еднодневните трудови договори бяха въведени в края на юли миналата година. До края на 2015 година са подписани около 72 000 еднодневни договори. „Данни на НАП показват, че хората наети на тези договори са били по-малко от 13 000 или 1.4% от заетите в сектора.“, обясни Григорова. Синдикатите са против идеята еднодневния договор да се подписва до 14 дни след извършване на земеделската работа. Според профсъюза така трудещият се не може да докаже, че е работил на полето, следователно може да остане без надница и осигуровки за положения труд. 

monitor.bg

 

Коментари

Новини Варна