IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
12:46 | 4 юли 2016
Обновен: 04:00 | 30 април 2024

Пчелари не позволиха на хеликоптерите да пръскат

Според собствениците на кошери от региона третирането с препарата цитрол се извършва противозаконно

По материала работи: Борис Проданов
Пчелари не позволиха на хеликоптерите да пръскат

Над 50 пчелари тази сутрин още преди изгрева на слънцето се събраха на селскостопанското летище край Гоце Делчев и не позволиха на хеликоптерите, базирани там, да излетят. Според собствениците на кошери от региона третирането с препарата цитрол, предприето от БАХ, заради кръвосмучещите, които пренасят заразния нодуларендерматит е опасно за хора и животни и се извършва противозаконно. Те цитират закона за пчеларството и свързаните с него наредби, които фирмата, наета да извърши третирането не спазва.

 

„Кошерите в региона са разпръснати и няма как летците да спазват задължителния отстъп от 800 метра“ - категоричен е председателят на местния пчеларски съюз Тома Чолаков. БАХ и фирмата нарушават забраната да се третират растения и площи в медосборния период, разясни още той.


Утре сутрин протестите продължават, като пчеларите се надяват на подкрепата и на своите съграждани, защото препаратът унищожава не само пчелите, а остава по тревите и растенията, от които пасат животните, което пък ще се отрази на качеството на меда, млякото, месото, зеленчуците и другите посеви. Те очакват становище на Районната прокуратура в Гоце Делчев, в която са внесли жалба, както и подкрепа на действията им от страната на евродепутата Мария Габриел.

 

DarikNews

Коментари

Новини Варна