IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
21:52 | 9 юли 2016
Обновен: 11:09 | 24 април 2024

Сериозни бонуси за електромобили в Германия

За стопроцентови возила на ток се дава отстъпка от 4000 евро

По материала работи: Борис Проданов
Сериозни бонуси за електромобили в Германия

Електромобилите все още са екзотика по пътищата на Германия. Това обаче ще се промени, твърди ДПА.

 

С насърчителна програма за милиарди евро федералното правителство и автоиндустрията възнамеряват да засилят продажбите, да построят станции за зареждане и да ускорят научните изследвания в областта на батериите. Потребителите могат да заявяват получаваното на премии при покупката на електрически коли. Това обяви икономическият министър Зигмар Габриел.

 

Субсидията е в сила със стара дата за електромобили, които са били закупени след 18 май. За стопроцентови електромобили с батерия се дава „екобонус“ от 4000 евро. Така се наричат премиите – съответно по 2000 евро от държавата и 2000 евро от производителя. При хибридните коли, които се зареждат с щепсел и имат допълнително двигател с вътрешно горене, сумата е 3000 евро (1500 евро държавата и1500 евро производителят).

 

Този бонус е важен сигнал за индустрията, тъй като темата електромобилност и дигитализация ще решат и определят бъдещето на автомобилната индустрия.

 

fakti.bg

Коментари

Новини Варна