IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
12:18 | 12 юли 2016
Обновен: 11:09 | 24 април 2024

Поне €1 млрд. за реактора на АЕЦ "Белене"

Иначе сме на загуба, пресметна доц. Валентин Колев от ТУ

По материала работи: Ставри Таргов
Поне €1 млрд. за реактора на АЕЦ "Белене"

Освен €550-те млн., които България трябва да заплати на Росатом към цената, платена от НЕК за реактора, трябва да се прибавят авансово платените €300 млн., както и над €110 млн. за адаптиране на изградения фундамент за стария реактор за новия.

Това пресметна деканът на Електротехническия факултет към ТУ София доц. Валентин Колев по Bloomberg TV Bulgaria.
Той коментира евентуалната продажба на поръчания реактор за АЕЦ "Белене" и настоя, че за да не излезе България на загуба, този реактор трябва да бъде продаден за поне €1 млрд.
В следващите 10 години надали на българския потребител и износ ще са им нужни нови 15 тераватчаса енергийни мощности, заяви доцентът и каза, че това е при положение, че производството на България в момента е от 15 тераватчаса, 10 от които са предназначени за експорт.

Преди години HSBC направи оценка, че при тези условия на изграждане от руска страна, няма как цената на енергията от АЕЦ Белене да бъде по-малка от €75/мгвч, заяви доц. Колев.
"Това означава, че ще влезем в нов проблем за изкупуването на тази енергия, както е случаят с американските електроцентрали", предупреди експертът.
Dnes.bg

Коментари

Новини Варна