IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
21:54 | 20 юли 2016
Обновен: 21:27 | 23 юли 2024

България е №1 по износ на брашно от слънчоглед

Вече няколко години страната ни е втора и при износа на патешки меса и временно консервирани череши

По материала работи: Слав Велев
България е №1 по износ на брашно от слънчоглед

България заема първо място в света по износ на брашно от слънчоглед през 2015 г., показва анализ на Българската стопанска камара. Категорията се води “брашна от маслодайни семена, различни от соево и синапено” и в нея страната ни държи най-голям пазарен дял - 21,8% от световния експорт. Обемът на продажбите обаче не е голям - малко над 40 млн. долара.

 

Иначе България пада от второ на трето място по износ на маслодаен слънчоглед. Намалението в продажбите навън е с 19 на сто. Губим позиции и при износа на кюспе или “зърна, сплескани на люспи”. Там от първо място в света България отива чак на 7-о.

 

Тези размествания вероятно се дължат и на по-големите количества слънчоглед, които се преработват на олио у нас вместо да се изнасят като суровина. Затова и при експорта на сурово слънчогледово олио страната ни вече заема 5-о място в света.

 

Анализът на БСК отчита спад при износа на семена от кориандър. При тях България над 10 години беше на второ място в света, докато през 2015 г. отстъпва на 4-о.

 

Вече няколко години страната ни е втора и при износа на патешки меса и временно консервирани череши. При тях държим съответно 17,1 и 19,2 на сто от световния експорт.

 

България запазва второто място и по износ на анодна (нерафинирана) мед с обем на продажбите от 761 млн. долара през 2015 г. На същата позиция страната ни е и при експорта на нефтени масла, където е изпреварена само от САЩ.

 

Нова стока, с която България влиза в топ 3 по износ, са различните видове каучукови тръбопроводи. Според БСК това е резултат от чуждестранни инвестиции. Турска компания е открила трети завод у нас през миналата година и доставя за реномирани автомобилни производители.

24chasa.bg

Коментари

Новини Варна