IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
17:15 | 28 юли 2016
Обновен: 11:10 | 24 април 2024

МЗХ затяга контрола при проектите, финансирани с европари за селските райони

Предвиждат се и по-строги санкции

По материала работи: Ставри Таргов
МЗХ затяга контрола при проектите, финансирани с европари за селските райони


За да се избегнат злоупотреби, Министерството на земеделието въвежда нови правила за контрол при изпълнението на проекти, финансирани с европари по Програмата за селските райони. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Васил Грудев.

Практиката сочи, че досега е имало проекти, които са спечелени, но по тях не се работи в продължение на 2-3 години, едва след което земеделците се отказват от тях. Така обаче европарите се блокират и не могат да бъдат спечелени от друг фермер, обясни той.

До една година от сключване на договора ние ще изискваме да бъде доказано поне 20% стартиране на инвестицията, обясни Грудев. Ако това не се случи, договорът автоматично ще се прекратява. Фермерите ще имат право да се откажат от проекта си до шест месеца след подписване на договорите, ако счетат, че не могат да ги реализират.

Ако отвъд тези шест месеца договора не бъде изпълнен, ние сме заложили клаузи, които ще водят до съответната финансова санкция.
Санкцията ще бъде пет процента от цялата стойност на проекта.

БНР

Коментари

Новини Варна