IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
18:52 | 6 август 2016
Обновен: 11:49 | 29 април 2024

Германия може да спре вноса на пшеница от САЩ заради ГМО

Европейската комисия е поискала от американските власти да изпратят резултатите от последващи тестове на генетичните разновидности

По материала работи: Борис Проданов
Германия може да спре вноса на пшеница от САЩ заради ГМО

Германското министерство на прехраната и земеделието обмисля забрана на вноса на пшеница от САЩ, след като там бе открито генно модифицирано зърно.


През юли САЩ информира Европейската комисия, че на неселскостопанска площ в щат Вашингтон са открити 22 генно модифицирани разновидности на пшеница, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

Пшеничените разновидности са резистентни към хербициди на базата на глифозат като Раундъп (Roundup), който е собственост на Монсанто (Monsanto) - един от най-големите производители на семена и хербициди.

 

В интервю за германския седмичник "Шпигел" говорителят на министерството отбелязва, че Европейската комисия е поискала от американските власти да изпратят резултатите от последващи тестове на генетичните разновидности, открити в пшеницата.

 

По данни на министерството на прехраната и земеделието вносът на американска пшеница в Германия намалява през последните години. През 2013 година Германия е внесла около 26 200 тона, докато през 2015 година вносът е намалял до около 514 тона.

Коментари

Новини Варна