IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
12:57 | 8 август 2016
Обновен: 12:50 | 25 април 2024

От лев на евро: Нищо нямало да поскъпне

Щели да поевтинеят хладилници, коли, кредити...

По материала работи: Слав Велев
От лев на евро: Нищо нямало да поскъпне

Нито една държава не е поскъпнал животът, след въвеждането на еврото, така че това няма да се случи и в България, смята бившият министър на икономиката Николай Василев.

 

 

Уверенията му идват дни, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни е готова да въведе еврото. Очаквано се появиха страхове, че стане ли това, всичко ще поскъпне, а цените ще започнат да се закръглят - винаги нагоре, но никога надолу.

 

"Няма такова нещо, нищо няма да поскъпне драматично, ако се въведе еврото и нищо такова не се е случило в другите държави", заяви Василев пред Нова телевизия. Според него напротив - ще има стоки, чиито цени ще паднат.

 

"Телевизори, хладилници, автомобили ще поевтинеят", смята Василев. По думите му ще поевтинеят и кредитите.

 

"Истинската полза да влезем в Еврозоната е, ако от ЕЦБ повече наблюдават българските банки, за да сме по-спокойни, че няма да се случат случки", коментира бившият министър.

 

Според него много по-важно е доверието и имиджовите резултати, отколкото стойността на капучиното.

 

"Защо примерно прибалтийските страни да могат да влязат в еврозоната, а ние не, защото представете си как на един западноевропейски турист или инвеститор му изглежда да си извади еврото и да се чувствата като у дома си или да брои стотинките", посочи той.

 

 

Василев смята, че въпросът е чисто политически също като този, че не ни приемат в в Шенген, макар че сме готови за зоната.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна