Климатичните промени са реална заплаха за прехраната ни, а засушавания, редуващи се с опустошителни наводнения и липса на преход между сезоните, заплашват екологичния баланс и водят до изчезване на традиционен поминък, с тези думи откри конференцията „Намаляване на ефектите от промените в климата чрез географскитте означения и европейските схеми за качество“ българският евродепутат Момчил Неков. По време на събитието в Европейския парламент, организирано от Неков, участваха и български производители на традиционни местни храни, българските евродепутати Илияна Йотова и Владимир Уручев, както и техни колеги в ЕП.
Местните храни намаляват значително замърсяването от транспорт, защитават местните общности като осигуряват препитанието им, стимулират биоразнообразието, запазват традиционните сортове и породи, както и традициите, на това обърна внимание Диего Канга Фано, директор за многостранни отношения и политика за качество в Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“, който също участва в конференцията. Местните храни правят връзката между историята, местната традиция и околната среда, коментира още Фано. Той окуражи производителите от страната ни да кандидатстват за европейска защита.
Илияна Йотова, която наскоро представи доклада си за планинските райони пред евродепутатите, постави акцент върху това, че защитените продукти могат да допринесат в борбата с демографския проблем в селата и да стимулират връщането на хората в малките населени места. Върху прякото отношение на традиционните храни към туризма акцентира Паоло Де Кастро, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Той даде пример с родната си Италия – първенец по брой храни със защитено географско указание, където голяма част от туристическите маршрути са съобразени с производството на типични за районите храни и напитки. Той акцентира, че защитените географски указания позволяват на производителите да получат справедлива цена за труда си. Кастро препоръча да се обмисли добре, преди да се стартира процедура за защита на дадена храна, тъй като защитата има и икономически аспект и е добре храните да не са прекалено нишови, а да има капацитет за производство и по-големи количества.
Четете още: Без Данък добавена стойност за дарените храни

Високопротеинови закуски в студеното време
Как да се справим с косопада през есента
Радев: Искам да ви се извиня за Бюджет 2026
Ефективни начини да изградим по-силна връзка с шефа
Ново откритие в квантовата физика отваря пътя към междузвездните пътешествия
Portal Space Systems представи сателитната платформа Starburst
Новите технологии могат да спасят астронавтите от космическо прилошаване
Vast изведе на орбита демонстратора на първата частна космическа станция Haven-1
Бившата на Роналдо и Балотели е бременна от футболист + СНИМКИ
Експерименти? Нагелсман иска първото място за Германия
Абонданца: България разполага с много интересен и перспективен отбор
Марица Пд скочи срещу съдия от родния елит + ВИДЕО
Канадската сензация Джонатан Рой се завръща с концерт в Зала 3 на НДК през януари
Дневен хороскоп за 11 ноември, вторник
Как технологиите променят професиите – поглед отблизо с Базар на професиите 2025
Ретрограден Юпитер в Рак на 11 ноември – грижим се повече за себе си
7 начина да подсилим детското меню с витамини и сезонни продукти
Лечебната сила на музиката – как се отразява на ума?
Български лекари ще участват в 25-ата Виена-Торонто-Вандербилт академия по белодробна трансплантация
Базофили и еозинофили - какво показват техните абнормни нива?
А. Петров: Изкуството на младото поколение гради доверие между България и Северна Македония
Радев: Искам да ви се извиня за Бюджет 2026
Пречистената вода може да се използва за напояване и... за производство на бира
100-те най-продавани нови коли в България тази година
Честит рожден ден, Елън Помпео – любимата д-р Мередит Грей от „Анатомията на Грей“
Седмичен любовен хороскоп 10-16 ноември
Коментари