IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
19:59 | 15 септември 2016
Обновен: 00:27 | 29 април 2024

Работодателите няма да договарят минимални осигуровки

Това съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България

По материала работи: Борис Проданов
Работодателите няма да договарят минимални осигуровки

Работодателски организации информират, че няма да участват в договарянето на минималните осигурителни доходи за 2017 г.


Представителните на национално равнище организации на работодателите в България изпратиха писмо до вицепремиера Томислав Дончев и до министрите Зорница Русинова и Владислав Горанов, с което ги информират за постигната между тях договореност да не участват в договарянето на минимални осигурителни доходи за 2017 г.

 

Това съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Писмото е подписано от председателя на БТПП Цветан Симеонов от името на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ.

 

Посочените в средствата за масово осведомяване подписани споразумения в четири икономически дейности са невалидни, тъй като в три от тези дейности подписите на браншовите организации вече са оттеглени, а в единствената останала е предприета процедура по денонсирането му, е отбелязано в писмото.

 

Според работодателите въпросните споразумения са сключени преди официалното начало на процедурата по преговори и преди Министерството на труда и социалната политика да е издало своите указания за преговорния процес и поради тази причина не са валидни.

 

От четирите организации са посочили, че множество браншови организации от въпросните четири икономически дейности писмено са заявили своята воля да не се водят преговори за определянето на минимални осигурителни доходи в тези дейности за 2017 г.

 

С оглед възстановяването на нормален социален диалог в страната, а именно посредством преговори, а не задочен диалог в средствата за масова комуникация, представителните на национално равнище организации на работодателите в България декларират своята готовност за конструктивни дебати по изработването на обективен механизъм за определяне на MP3, е посочено още в писмото.

 

До неговото приемане те призовават своите членове да замразят преговорите за сключване на колективни трудови договори, "в духа на най-добрите практики на европейския социален диалог".

 

 

Още по темата: Синдикатите и бизнесът още без обща позиция за минималните осигурителни прагове 

Коментари

Новини Варна