IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
22:29 | 23 октомври 2016
Обновен: 08:07 | 17 май 2024

Връзват с инфлацията минималната заплата

Скача на 460 от януари 2017 г., пенсията нагоре с 2,4 на сто от юли

По материала работи: Слав Велев
Връзват с инфлацията минималната заплата

Изчисляването на минималната заплата ще бъде вързано с инфлацията и производителността. Такива законови поправки предвиждат от социалното ведомство, стана ясно от думите на министър Зорница Русинова пред БНР. Промяната в начина на определяне на минималните възнаграждения е заради ратифицирането на конвенция 131 на Международната организация на труда, което ще гарантира балансиране и предвидимост в ръста им, посочи тя.

По думите на Русинова законовите промени са част от 3-годишната бюджетна програма на кабинета. Русинова обясни, че конвенцията, която предстои да бъде ратифицирана, изисква отделните страни да отчитат, доколкото е възможно, две групи фактори – социалните и икономическите. Досега механизмът за изчисляване на минималните заплати не беше обвързан с конкретен показател, а размерът й се определяше от държавата след обсъждания с бизнеса и синдикалните организации.

 

Минималното възнаграждение ще стане 460 лева от настоящите 420 от 1 януари и идеята е да не бъде преразглеждано в посока надолу, посочи социалният министър. В същото време допълни, че няма как доходите у нас да се повишават като с магическа пръчка от една година за следващата и да се обърне тенденцията да сме най-бедната страна в Европа. „Чрез устойчивата политика на финансова стабилност има показатели, които водят до траен ръст на икономическата активност, и на хората и повишаването на доходите”, каза още Русинова. Предвижда се и на всеки 6 месеца работодателите, синдикатите и местните власти да подготвят прогнози за нуждите от работници.

 

Заложено е 2,4% увеличение на пенсията от юли следващата година, предвижда се и увеличаване на средния осигурителен доход, но това са параметри, които все още предстои да бъдат доуточнени, напомни министърът. Русинова бе категорична, че таванът на пенсиите няма да пада но пенсионната реформа предвижда повишаване на осигурителните вноски с един пункт.

 

Повече средства ще получават и семействата на деца с увреждания. „За децата с над 90% увреждания се предвиждат 930 лв. месечно, а сумата няма да зависи от доходите на семейство. За децата със степен над 50 до 70% е 350 лв., а между 70 и 90% - 450 лв.”, обясни тя. Ранното завръщане на майките на пазара на труда също ще се стимулира, като ако майката се върне на работа в първата година след раждането, тя ще получава освен заплатата си и 50% от майчинството. „Има и стремеж да бъдат мотивирани работодателите да изграждат кътове за отдих и детски градини там, където хората се трудят”, поясни Русинова. До края на годината трябва да са готови законодателните промени, свързани с ТЕЛК-овете. Целта е по-адекватно да бъдат оценявани възможностите на хората с увреждания и шансовете им за завръщане на пазара на труда, а не отнемане на права.

 

monitor.bg

 

Четете още: Социалното министерство готви край на сливането на почивни дни

Коментари

Новини Варна