IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
20:15 | 28 октомври 2016
Обновен: 11:49 | 24 април 2024

Учени искат 12 млн. повече през 2017 г., готвят протест

Заради недостатъчното финансиране в БАН и Селскостопанската академия ще излязат на мълчалив протест на 1 ноември

По материала работи: Борис Проданов
Учени искат 12 млн. повече през 2017 г., готвят протест

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров поиска 12 милиона лева увеличение на бюджета си на Академията за 2017 г. и заплашиха с протести, ако това не се случи.


В проектобюджета са предвидени 5 млн. лева повече - от 73 млн. той е увеличен на 78 млн. лева.


Това, според учените, няма да позволи вдигане на заплатите.


“Бюджетът за 2017-а трябва да бъде поне 90 млн. лева. Нелогично е заплатата на млад учен в Академията да бъде 450 - 460 лева, при условие че минималната работна заплата за страната е 420 лева. Разликата между възнагражденията на висшиста учен и една хигиенистка е около 40 лева“, коментира акад. Воденичаров.


Според него заплатата на млад учен трябва да бъде поне 720 лева.


Заради недостатъчното финансиране учените от БАН и Селскостопанската академия ще излязат на мълчалив протест на 1 ноември.


От встъпването си в длъжност като министър през февруари настоявам за образование и наука да бъдат отделяни повече средства, коментира новината за протеста министърът на образованието Меглена Кунева. По думите й обаче много други ресори в държавата също се нуждаят от сериозно дофинансиране.


Вицепремиерът допълни, че средства за наука има и по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ и припомни, че в момента тече процедурата за центровете по компетентност и центровете за върхови постижения на стойност 350 млн. лв.


Увеличението в бюджета на БАН ще отиде предимно за повишаване на заплатите на младите учени. Те ще могат получават и допълнителни възнаграждения по различни проекти от Оперативната програма.


По този повод планирания протест следващата седмица в министерството ще се проведе среща на зам.-министър Иван Димов с ръководството на БАН и младите учени, увериха от МОН.

 

КРОСС

 

 

Прочетете още: Българи допълниха Менделеевата таблица

Коментари

Новини Варна