IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
22:02 | 28 октомври 2016
Обновен: 00:47 | 14 май 2024

Световният ден на тютюнопроизводителите отбелязан в Шумен

Финансовият пакет за бранша ще запази размера си и през 2017 г.

По материала работи: Борис Проданов
Световният ден на тютюнопроизводителите отбелязан в Шумен

Световният ден на тютюнопроизводителите - 28 октомври, бе отбелязан днес в Шумен в присъствието на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, наскоро избран и за президент на Европейската организация на тютюнопроизводителите. За отбелязването на празника в областния град се събраха тютюнопроизводители от пет области в Североизточна България , представители на фирми - изкупвачи, кметове на общини, експерти на областните земеделски служби.


Финансовият пакет за българските тютюнопроизводители ще запази размера си и през 2017 г. , каза пред присъстващите заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров. Преди два дни бях на среща за бюджета за следващата година в Министерството на финансите и мога да ви уверя, че няма финансови сътресения по отношение на всичките държавни помощи, в това число и за тютюнопроизводителите, заяви Димитров.


Той поздрави присъстващите с днешния празник се обърна към тютюнопроизводителите с думите: "Този 4-5 годишен празник с времето ще ви даде възможност за една по-добра устойчивост, за една традиция, която да позволи на тютюнопроизводителите и хората около тях да живеят един по-достоен живот". Това всъщност е и политиката на Министерството на земеделието и храните - на тези хора да създаде достоен начин на съществуване, на достойно заплащане", посочи Димитров.


В последните години се борим да докажем, че тютюнопушенето няма нищо общо с тютюнопроизводството , едното е порок, а тютюнопроизводството е начин един земеделски производител да докара доход на себе си и на семейството си , посочи Димитров, отбелязвайки, че предизвикателствата пред сектора са много. Той допълни, че държавата, в лицето на настоящото ръководство на министерството, е зад българските тютюнопроизводители "и това ще бъде изразено на предстоящия световен форум в Индия", и във връзка с готвената петиция срещу рестриктивните мерки , заложени в Рамковата конвенция за контрол на тютюна.


В България тютюн се отглежда от близо 16 000 производители, а в рамките на Европейския съюз те са около 65 000, бе съобщено на срещата.

 

БТА

 

Вижте още: Свива се производството на всички сортове тютюн у нас

Коментари

Новини Варна