IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
18:36 | 5 ноември 2016
Обновен: 11:14 | 24 април 2024

Гръцките фирми масово се преселват у нас

На ден по 10 компании пренасят дейността си в България

По материала работи: Ставри Таргов
Гръцките фирми масово се преселват у нас


Всеки ден поне 10 фирми от района на Еврос в Гърция се местят в България, официално написаха в сайта си гръцкото посолство в София.
Някои от компаниите правят преместването фиктивно, но повечето съвсем реално изнасят дейността си в България. Според информация на търговския отдел на посолството, регистрираните и активни фирми с гръцко участие през първото тримесечие на 2016-а са около 15 000 в сравнение с 13 500 в края на 2015 г. и 9000 през 2013 г., допълниха още във вестник "Български новини" от Атина.

 

Става дума основно за малки фирми, а сред причините да развиват дейност в България е най-вече увеличението на данъчна и осигурителна тежест в Гърция, пише "Монитор".

 

Правителството на съседната ни държава в последните месеци заплашва, че ще издири и санкционира "фиктивните фирми" в България, но всички, които са запознати със закона в рамките на ЕС, знаят, че това е невъзможно, тъй като тези дружества са легитимни, коментират гръцки медии.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна