IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
21:25 | 2 февруари 2017
Обновен: 11:18 | 24 април 2024

НЗОК преговаря за отстъпки за медикаментите за хепатит C

Така пациентите няма да са ощетени в достъпа си до лекарства

По материала работи: Борис Проданов
НЗОК преговаря за отстъпки за медикаментите за хепатит C

Здравната каса се връща към законовите процедури след скандала, който предизвика с решението си да избере за лечението на хепатит С само един медикамент - по икономическа, а не медицинска целесъобразност.  

 

С днешната смяна на подуправителя на касата стана ясно, че НЗОК ще преговаря за отстъпки с трите фирми производители на медикаменти за хепатит С, които не са взаимозаменяеми и идентични. Лекарите, които заедно с пациентските организации се обявиха срещу старото решение, сега ще могат да изписват и трите медикамента.

 

Така пациентите няма да са ощетени в достъпа си до лекарства, способни да елиминират 100% вируса на Хепатит С без странични ефекти.

 

"По-добре да спазваме лошите закони отколкото да ги нарушаваме. С тези оферти ще се получат някакви сравнително близки цени, които биха позволили болни с определен генотип и с една фаза на заболяването цироза, фиброза и други неща, да могат да се лекуват с някой от трите вида, защото това би запазило избора на лекаря, тъй като те макар и малки, имат известни различия в показанията".

 

Това каза пред БНТ подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.

 

факти.бг

 

Още по темата: Нов подуправител е назначен в НЗОК

Коментари

Новини Варна