IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
21:03 | 8 февруари 2017
Обновен: 09:44 | 24 април 2024

Над 100 шивачки на протест в Дупница

В петък става ясно дали ще си получат заплатите на стойност 260 000 лв.

По материала работи: Борис Проданов
Над 100 шивачки на протест в Дупница

Над 100 шивачки от италианските обувни цехове в Дупница излязоха на втори протест с искане за изплащане на изработеното във вече обявената във фалит фирма "Абонданца". Италианският пълномощник в петък ще каже как ще изплати заплатите на шивачките.

 

Според Васил Ватрачки, организатор на втория протест, започнал след края на работния ден в 16 ч., фирмата дължи на 146 шивачки 260 000 лв. за заплати за месеците август и септември, без ваучерите за храна и обезщетение за неползваните отпуски. 

 

След като фирмата фалирала, от 5 октомври м.г. работничките се прехвърлили в други фирми, също в промишлената зона на Дупница.

 

А пълномощният управител Луиджи Каприоти регистрирал втора фирма, според неполучилите заплатите си, в нея работят само петима души.

 

Малко след като започна протестът, в Дупница пристигна омбудсманът на Републиката Мая Манолова. След кратък разговор в протестиращите, тя влезе на преговори с управителите на фалиралата фирма, които в момента ръководят други, ново регистрирани фирми с капитал от 10 лв.

 

В 17,40 ч. в цеха, но през задния вход – откъм жп линията пристигна пеш и самият Луиджи Каприоти, посрещнат с освирквания и обиди от бившите работнички, които скандираха и „мафия, мафия”. В 18 ч. излезе и Мая Манолова, която обясни на протестиращите, че в 10 часа в петък пълномощният управител Луиджи Каприоти ще им обясни как ще си получат дължимото. По същото време обаче те са на работа.

 

Протестът на шивачките бе охраняван от над 20 полицаи, изсипали се със седем патрулки.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна