IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:56 | 24 април 2016
Обновен: 20:17 | 23 март 2024

Търговете за спрените два лота на АМ” Хемус” ще бъдат обявени отново

Взети са и мерки за облекчаване на трафика по празниците, каза още министър Лиляна Павлова

По материала работи: Борис Проданов
Търговете за спрените два лота на АМ” Хемус” ще бъдат обявени отново

При прекратените обществени поръчки за двата лота на АМ “Хемус“ няма установени незаконосъобразно проведени процедури. Търговете за изграждането на пътния участък ще бъдат обявени отново.


Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНР.


Отсечките вече са разделени на 4 по-малки лота и ще бъдат изградени с национално финансиране, като за целта ще бъдат препроектирани.

 

Първата 10- километрова отсечка от Ябланица до Боаза вече е препроектирана, като проектната скорост е леко намалена, а търгът за избор на изпълнител за нея ще бъде обявен още през май. Препроектирането на останалите лотове предстои да бъде извършено до края на годината. Целта е да се избегнат доколкото е възможно скъпите съоръжения, което да се намали проектната стойност. С отпадането на 2 от тунелите ще се спестят около 150 хил. лв. Надяваме се следващата година да можем да обявим и процедурите за избор на изпълнител и за тях, поясни Павлова.


Солидарна съм към превозвачите, които наистина претърпяха огромни загуби заради безобразията на гръцките фермери, но не трябва да наказваме българите, които са решили да пътуват по празниците. Трябва да има разбиране и от двете страни.


„Пътна инфраструктура“ е изготвила план и е в готовност за обособяване на алтернативни маршрути за пътуващите, в случай че се обяви частична блокада на граничните контролно-пропускателни пунктове, обясни Павлова.


Взети са и мерки за облекчаване на трафика по празниците чрез въвеждане на реверсивно движение в невралгичните точки, а ремонтите на магистралите ще бъдат преустановени, за да не пречат на пътуващите, обяви още тя. Ще има и организация за превантивно спиране на ТИР-овете, за да се осигури спокойно пътуване за шофьорите на автомобили, които са много повече по празниците. Апелирам превозвачите да проявяват разбиране, да бъдат търпеливи и да не нарушават забраните. Най-важното е да стигнем живи и здрави, заяви Павлова.


По отношение на предложението за въвеждане на еднодневни и тримесечни винетки министър Павлова, коментира че в нито една от държавите в Европейския съюз, които ползват винетни системи, няма 3 или 6-месечни винетки. Неефективни са и струват повече, нищо че на пръв поглед изглеждат по-евтини, заяви тя. Хората, които идват в България на почивка, могат да си купят седмична или месечна винетка, каза тя. В същото време разходите за производство, разпространение и контрол са големи и ги правят неефективни. Идеята е приходите от тези такси да се реинвестират в поддръжката на пътищата, за да имаме хубавите пътища, които всички искаме, коментира Павлова.


Ние сме в пазарна, а не планова икономика и трябва да заплащаме за всяка услуга - в случая за използването и поддръжката на пътищата. Държавата ни е избрала солидарния модел на преразпределение на ресурсите, но ниската данъчна тежест прави ресурса недостатъчен. Затова пътищата трябва да се дофинансират с приходи от използването им, каза министър Павлова.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна