IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
14:15 | 16 юли 2018
Обновен: 15:31 | 17 май 2024

Вайдман е предупредил кабинета на Меркел за забавяща се икономика

Централният банкер е заявил, че правителството ще трябва да се намеси, когато настъпи новият спад

По материала работи: Слав Велев
Вайдман е предупредил кабинета на Меркел за забавяща се икономика

Централният банкер на Германия Йенс Вайдман е предупредил правителството за нарасналите рискове от охлаждане на икономиката на правителствено заседание на 6 юли. Това съобщи днес германският бизнес всекидневник Handelsblatt.Германската централна банка Bundesbank понижи през миналия месец прогнозите си за икономическия растеж на страната за текущата година. Институцията посочи, че опасенията за търговията и политиката са направили перспективите за все още силната германска икономика по-несигурни.

 

Вайдман е предупредил кабинета да се подготви за по-тежки времена, посочва Handelsblatt, позовавайки се на правителствени източници.  През пролетта икономическата ситуация в Германия се влоши. Износът отчете спад, както и индустриалните поръчки, а настроението в икономиката се влоши. В средата на юни Bundesbank прогнозира растеж от 2 на сто за 2018 година, което е доста под прогнозата за 2,5 на сто, оповестена през декември.

 

„Влошаването на икономиката е по-силно от първоначално очакваното“, е казал Вайдман на заседанието на кабинета според участниците. По думите му това доказвало, че доброто икономическо развитие не може да продължи завинаги.На заседанието в началото на месеца, в което той е участвал като гост, централният банкер е заявил, че правителството ще трябва да се намеси, когато настъпи новият спад. По думите му също така Европейската централна банка едва ще успее да реагира, а за нормализиране на паричната ѝ политика ще е необходимо повече време.

 

Четете още: ЕС призова Китай, Русия и САЩ да не започват търговски войни

 

Коментари

Новини Варна