IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
20:46 | 5 юли 2015
Обновен: 10:28 | 24 април 2024

След решението на гърците следва "скок в неизвестното"

Анализатори предвиждат паралелна" валута, т.нар. IOU (I Owe You)

По материала работи: Борис Проданов
След решението на гърците следва "скок в неизвестното"

Според много наблюдатели отрицателният вот следва да предизвика "скок в неизвестното" и заедно с това възможна икономическа буря за Гърция, чийто мащаб и изход ще зависят от поведението на европейските партньори на Атина.


При "Не" положението ще е по-сложно, обобщава Оливие Пасе. Ципрас ще получи подкрепа, следователно политическата криза в Гърция ще бъде смекчена. Но на ниво Еврогрупа ще е извънредно трудно ситуацията да се овладее.


Ще приемат ли партньорите на Атина подновяване на преговорите? Жан-Клод Юнкер като че ли го изключва, защото приема че "Не" означава отхвърляне на Европа. Ципрас обаче изглежда уверен: такъв резултат според него ще упражни силен натиск за постигане на по-добро споразумение.


Ако преговорите бъдат напълно прекъснати, ЕЦБ трудно би могла да продължи да захранва гръцките банки със свежи пари. А останали на сухо, тях ги очаква фалит.


За да се опита да ги рекапитализира, правителството би могло да създаде ликвидности с "паралелна" валута, т.нар. IOU (I Owe You): Признаване на задължения, които след като бъдат пуснати в обръщение, ще се разпространят в частния сектор.


Но тези временни книжа много бързо може да се обезценят Тогава страната ще изпадне в галопираща инфлация. Притежателите на спестявания ще загубят парите си. А фактически излязлата от Еврозоната Гърция ще затъне в хаос.


Ще оставят ли европейците страната да потъне, без да реагират? Според Вивиен Пертюзо, изследовател във Френския институт за международни отношения (Ifri), тази хипотеза е малко вероятна заради политическия и икономическия риск за цялата еврозона.


В този случай може да се очертае един друг сценарий, при който Атина и кредиторите й ще загърбят разногласията си и ще потърсят терен за разбирателство. Независимо от резултата от референдума, в понеделник ще има споразумение, напълно и абсолютно съм убеден, увери Варуфакис в събота.


В този случай европейците ще трябва да постигнат съгласие по онова, по което приемат да преговарят, което няма да е просто, предупреждава Пертюзо. Тази несигурна ситуация може да удължи още повече периода на турболентност за Гърция.

Коментари

Новини Варна