IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
17:28 | 6 май 2017
Обновен: 19:45 | 18 април 2024

Новородените в Старозагорска област са намалели с 2%

Увеличават се бебетата от непълнолетни майки

По материала работи: Ставри Таргов
Новородените в Старозагорска област са намалели с 2%

Броят на живородените деца в Старозагорска област през миналата година е намалял с 2 процента в сравнение с 2015-та, съобщават от Териториалното бюро на Националния статистически институт.

 

През миналата година са се родили близо три хиляди и 50 деца.  На хиляда новородени момчета се падат 933 момичета. За 15 години броят на жените в активна възраст е намалял с над 20 хиляди.  

 

В същото време се увеличава броят на децата, родени от непълнолетни майки, както и от жени над 40 годишна възраст, увеличават се и новородените извънбрачни деца.

 

През миналата година те са 2051 или 68 на сто от всички новородени.  Расте и смъртността в областта. Коефициентът на общата смъртност е 16 процента.

 

Сред мъжете тя е по висока, отколкото при жените. Силно е изразена и разликата сред градското и селското население. В селата тя е 24 процента и с 11 на сто по висока, отколкото в градовете.

БНР

Коментари

Новини Варна