Пастърмата влезе в Европейския регистър на традиционно специфичните храни

Това стана на заседание в Брюксел на Комитета по политика по качество на земеделски продукти

Пастърмата влезе в Европейския регистър на традиционно специфичните храни

Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.


Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

 

„Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.


При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като ХТСХ , България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“. Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост.
 

Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.  

 
Страната ни оценява високо положените усилия от ЕК при разглеждането на досието на продукта.

Коментари

Общество
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата