IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:15 | 11 юни 2017
Обновен: 03:13 | 27 април 2024

Черният хляб бил по-полезен? Ами зависи...

Някои хора реагират по-добре на белия, а други - на пълнозърнестия

По материала работи: Ставри Таргов
Черният хляб бил по-полезен? Ами зависи...

Някои хора реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия, установиха израелски учени, цитирани от Прес асосиейшън.

 

Учените от института Уайзман са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза и микроелементи на участниците, както и чревните им бактерии. Половината от доброволците получавали пресен пълнозърнест хляб с квас една седмица, а останалите - бял хляб. След това почивали две седмици и се разменили.

 

"Резултатите противоречат много на очакванията ни. Те показват, че няма клинично значима разлика между ефекта от тези два вида хляб за който и да е от измерваните параметри" - каза ръководителят на изследването проф. Еран Сегал.

 

В крайна сметка някои реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия, уточнява БТА.

 

Според учените това зависи от личната гликемична реакция и индивидуалното съчетание на чревните бактерии. Общо обаче разликата между ефекта от двата вида хляб е малка.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна