IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
11:01 | 12 август 2017
Обновен: 07:35 | 21 април 2024

Археологическите разкопки в района на Кермен приключват по план

По материала работи: Борис Проданов
Археологическите разкопки в района на Кермен приключват по план

Министерство на културата и Националният археологически институт към БАН трябва да решат дали ще продължат с археологическите разкопки в района на Кермен, каза кметът на община Сливен Стефан Радев по време на посещението си на археологическия обект.


Следващата седмица проучванията приключат по план, съобщи ръководителят на разкопките доц. Христо Попов.

 

Кметът на Сливен Стефан Радев коментира, че към момента община та няма отделени средства за проучвания, но осигурява жилища и работници.


Ние помагаме, с каквото можем, но всъщност основното мнение трябва да е на Министерство на културата археологически институт към БАН.


Ръководителят на археологическата експедиция доц. Христо Попов коментира, че трябва да има ясна позиция на местната власт дали иска да се продължи с археологическите проучвания в следващите години.


Истината е, че ако няма съвместимост на усилията, няма как да се получат нещата.
През първият сезон археолозите откриха край Кермен основите на една от най-големите раннохристиянски църкви в региона, останки от антична вила и стопански постройки на площ около 7 декара и са проучени 18 гроба.

 

БНР

Коментари

Новини Варна