IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
18:06 | 12 септември 2017
Обновен: 21:01 | 15 май 2024

Нов протест готвят служителите на МВР

Акцията е следствие на неуспешни преговори

По материала работи: Слав Велев
Протестът се планира за професионалния празник на пожарникарите. Снимка Ели Маринова

Нов протест на служителите на МВР навръх професионалния празник на пожарникарите този четвъртък. До него се стига след поредните неуспешни преговори между ръководството на МВР и синдикатите, които се проведоха днес. Въпреки, че бе постигнат консенсус относно някои спешни промени в закона за МВР, по основното искане за 15% увеличение на заплатите със задна дата съгласие отново нямаше.
 

По изчисления на министерството исканото 15-процентно увеличение на заплатите щяло да струва на бюджета 136 млн. лева годишно. Искането на синдикатите е то да стане със задна дата от 1 февруари тази година. Според ръководството на МВР това е невъзможно, тъй като заплатите се определяли с наредба на вътрешния министър, а законът не уточнявал как тя може да бъде ревизирана. По думите на зам.-вътрешния министър Стефан Балабанов за увеличение евентуално можело да се говори едва при приемането на новия бюджет: „Категорично им беше заявено, че има законова пречка. Това не може да стане със задна дата и те много добре го разбират и аз не бих могъл друго да коментирам по този въпрос. Евентуално може да има увеличение на заплатите от 1 януари 2018“, каза той.

 
От синдикатите обаче бяха категорични, че увеличението трябва да е със задна дата. Според тях ресурс може да се намери, ако държавата отпуска пари годишно за всички щатове в МВР, включително и за незаетите, а не както е досега – само за попълнените.
 

Според Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР протестите ще продължат още този четвъртък: „Нашата програма си е наша програма. Казахме, че няма да пропуснем нито един професионален празник на служителите в МВР. Следващият - 14 септември, Празникът на пожарникарите, няма да го пропуснем. Не беше направен и опит да се разберем с ръководството. Ако тези искания, зад които в момента стоим, не бъдат в по-голямата си част изпълнени, от 5 януари натам нашите протести ще станат ежедневни“, допълни Попов.

 

Освен за заплати се водиха разговори и за някои спешни промени в закона за МВР. Синдикатите настояват полицаите да могат да получават пари за извънредния си труд, дори и той да надхвърля позволените 6 часа на седмица, както става например по време на избори. Друго тяхно искане е да се въведе механизъм, чрез който служителите да получават увеличение на заплатите за всеки допълнителен обучителен курс, който изкарат.

Коментари

Новини Варна