Спомнете си каква храна е давала баба ви, попитайте майка си какво й е давала нейната баба и от там нататък е лесно. Това заяви Ангел Ангелов, председател на фондация „Национален тръст за съхранение на историческото наследство в България” и създател на Академия „Кулинарен историк”.
Шеф Ангелов е човекът, който стои зад инициативата за направата на 1,2 тона лютеница. От сутринта в огромен казан тя се вари в центъра на София – пред Паметника на Съветската армия.
Ангел Ангелов е на мнение, че най-добрата рецепта, за да стане хубава лютеницата, е „нашата”. „Казвам нашата, защото всеки има „нашата” рецепта. Всеки има своята рецепта за лютеница. Например в една част на България чушките се отглеждат трудно, но има повече моркови. В Добруджа, пък има повече чушки, така че там слагат повече от тях и по-малко домати. В зависимост от географски район съдържание на зеленчуците също е различно”, посочи той.
Лютеницата, която той и помощниците му варят днес има една особеност. Тя не е пържена и се вари по-продължително време. „В момента няма капчица олио и само 4 кг сол на 1,2 тона. Слагаме черен пипер и чесън, които компенсират усещането за сол. Не я правим със захар, не я пържим. Тя е с минимално съдържание на мазнина”, обясни шеф Ангелов.
Едно от големите достойнства на лютеницата е, че тя може да се консумира и от хора с язва и други стомашни заболявания. Шеф Ангелов даде пример от миналата година. Тогава един човек му споделил, че много обича лютеница, но има язва и не е ял от 30 години. Все пак взел едно бурканче и се върнал на другия ден с думите: „Срам ме е, отворих го и го изядох, не дадох на децата, но не съм хапвал лютеница от 30 години заради язвата и киселините“.
Част от доматените продукти, които се продават в търговската мрежа под названието лютеница, са много далеч от този любим на българите специалитет, категоричен е Ангелов. Според него те не само нямат добри вкусови качества, но са и опасни за здравето, защото съдържат захар. „Ние не слагаме захар, а малко повече морков, за да поддържаме ниско PH и всеки да е доволен. Спомнете си какво ви е давала баба ви, попитайте майка си какво й е давала нейната баба и от там нататък е лесно”, посъветва той всички, които обичат истинска лютеница.
БГНЕС
Вижте и видео:

След 12 години любов Елена и Даниел си казаха "Да" в Деня на християнското семейство (ВИДЕО)
Как днес младите избират специалност и университет (ВИДЕО)
Радев: Доказаната ни толерантност е гаранция срещу ксенофобията и антисемитизма
"Лудогорец" обяви новия си треньор
Спорите на мъха оцеляват 9 месеца в космически вакуум
Морските костенурки притежават мистериозна суперсила
Алтернатива на SLS: Blue Origin ще създаде по-мощна версия на ракетата New Glenn
Ракетата на Илън Мъск постави рекорд по изстрелвания от космодрума във Флорида
Аморим с разкритие за нова звезда на Ман Юнайтед
Бивш селекционер на България поема ЦСКА?
Ясна е ключова дата за Висшата лига на Англия
Решаващи дни за ЦСКА на Христо Янев
Какви промени ви носи новата 2026 според датата на раждане
МЕГА Черен петък от VITAGOLD! Отстъпки, които не са за изпускане!
Бързи трикове за подреждане на дома
5 зодии с късмет в любовта в последната седмица на ноември
Какво се случва с яйчниците след навлизане в менопауза?
Ако държите на ума си – движете се, предпазва от деменция
Дни на медиацията в Пловдив и София предлагат безплатни консултации с медиатори и психолози от 24 до 28 ноември
Уртикария при деца – какво показва обривът и кога да се тревожим?
SOFIX записа седмичен спад от 0,69%
След 12 години любов Елена и Даниел си казаха "Да" в Деня на християнското семейство (ВИДЕО)
Финансовите акробатики на Big Tech не заблуждават никого
Защо новите автомобили са с еднаква, безлична форма на сапун
Голди Хоун на 80 – как киноиконата се противопоставя на стареенето с младежките си черти и невероятна фигура
Краят на годината носи луд късмет на 3 зодии
Коментари