IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
21:29 | 16 септември 2017
Обновен: 21:14 | 15 май 2024

В Шумен гостува изложбата Шедьоври на християнското изкуство

По материала работи: Борис Проданов
В Шумен гостува изложбата Шедьоври на християнското изкуство

Изложбата "Шедьоври на християнското изкуство" на Националния исторически музей в София може да бъде разгледана от днес в Регионалния исторически музей в Шумен, съобщиха от културната институция. 


В залата "Съкровищница" на музея в областния град, където е подредена поредната временна експозиция - на НИМ, се съхранява най-богатата и ценна на територията на България колекция от артефакти, свързани с християнската религия. Сред забележителни икони, кръстове, литургични тъкани, богослужебни книги, църковна утвар, са и представените в музея уникални експонати, които са ярко свидетелство за уменията и таланта на художници и майстори-златари, отбелязват от музея в Шумен. 


В изложбата са представени още мощехранителница на св. Матрона /1798 г./, реликварий с изображение на сцената "Въведение Богородично" с кръст, потир /1731 г./, иконата "Св. Богородица Одигитрия" /1789 г./ и обков на икона "Св. Йоан Кръстител" /XVIII в./. Материалите са изработени от сребро и сребро с позлата, а украсата им е изключително богата - филигран, скъпоценни и полускъпоценни камъни, клетъчен емайл, цветно стъкло, допълват от музея в Шумен. 


БТА

Коментари

Новини Варна