IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
20:17 | 3 ноември 2014
Обновен: 20:40 | 18 април 2024

Асен Асенов: Обединение на НАП и Агенция "Митници" крие големи рискове

Рисковете пред обединението на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници” са големи

По материала работи: Юлиян Атанасов
Асен Асенов: Обединение на НАП и Агенция "Митници" крие големи рискове


Рисковете пред обединението на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници” са големи и са свързани основно с напасването на митническия и данъчния контрол. Това каза в ефира на БНР бившият директор на Агенция „Митници” Асен Асенов, цитиран от investor.bg. Философията на контролните дейности на двете агенции е съвсем различна, обясни още той.
Неговият коментар е по повод идеята за сливане на двете приходни агенции, появила се отново в публичното пространство. За това се заговори в последните дни на правителството на Пламен Орешарски, като финансовият министър Петър Чобанов определи, че става дума за дългосрочна реформа на системата. През миналия месец отново се заговори за планирани действия в тази насока, които бяха отречени от финансовото министерство.
Обединението на НАП и Агенция "Митници" е било задълбочено анализирано и дискутирано още през 2007 година, посочи Асенов. Тогава обаче е бил приет модел на сепарирано управление на двете приходни агенции.
„Аргументите за това са много”, каза той и допълни, че все още няма официална концепция на финансовото министерство как точно да бъде реализирано обединението на НАП и Агенция „Митници”. Асенов посочи още, че липсва експертна оценка за въздействието на реализацията на такъв проект.
„Един от ключовите аспекти (в тази концепция – бел. ред) би трябвало да е какви са рисковете, защото в една нестабилна политическа обстановка, недобра икономическа обстановка за страната, се подлагат на стрес и двете системи”, обясни той.
Предварителните нагласи са да има вливане на Агенция „Митници” в структурите на НАП, обясни още експертът. Но само една от функциите на Агенция „Митници” е приходната – събирането на мита, ДДС при внос и акцизи. Митническата администрацията обаче изпълнява много други дейности, които не са присъщи на данъчните – осигуряване на сигурността на границата, борбата с трафика на наркотици и оръжия, контрол на стоките с възможна двойна употреба, защита на интелектуалната собственост и т.н.Асенов направи прогноза и за събираемостта на приходите от Агенция „Митници”, според която приходите от мита ще бъдат в рамките на предварителните прогнози – около 136 млн. лева. Приходите от акцизи ще бъдат с около 100 млн. лева повече от 2013 година, но ще се разминат с предварителните очаквания с 200 млн. лева.
Предвижданията в Бюджет 2014 година са НАП и Агенция „Митници” да съберат приходи от ДДС в размер на общо 8,28 млрд. лева. Досега и двете агенции са събрали по около 2,7 – 2,8 млрд. лева.
Митническата администрация е с висока степен на риск по отношение на корупционните практики, въпреки предприетите мерки от присъединяването ни към Европейския съюз, обясни още Асенов по повод последната акция по задържане на митничари с подозрения за участие в корупционни схеми.
Неговата препоръка е действията, които се взимат за ограничаване на корупцията да бъдат последователни и методични, както и да не зависят от конюнктурни решения на ръководството на Агенцията.

 

Коментари

Новини Варна