IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:17 | 3 октомври 2017
Обновен: 15:45 | 27 април 2024

Откриха новия граничен пункт „Кайнарджа-Липница“ на българо-румънската граница

Предвидено е през него да преминават пътници и превозни средства с общо тегло до 3.5 тона в интервала от 08.00 до 20.00 часа

По материала работи: Пламен Янков
Снимка МВР

Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия граничен пункт "Кайнарджа-Липница" на българо-румънската граница, съобщиха от пресцентъра на МВР. На откриването на обекта присъстваха вътрешните министри на двете страни Валентин Радев и Кармен Даниела Дан, както и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Днешният ден отбелязва много важен момент за връзките между България и Румъния и е следствие на много усилия от страна на двете държави, заявиха премиерите на България и Румъния. По думите на министър-председателя на България Бойко Борисов с този нов обект се дава възможност за взаимно развитие на търговия и туризъм. Той изрази надежда, че ГКПП "Кайнарджа - Липница" няма да е последният граничен пункт, който ще открием заедно с румънския премиер. Предстои и откриването на нов мост на българо-румънската граница". Изводът е, че колкото повече гранични пунктове се откриват, повече се улеснява населението, бизнеса, туризма, толкова повече се опознаваме“, допълни премиерът.

 

 

Припомняме, че през юни тази година вътрешният министър Валентин Радев, след среща с румънския си колега, увери, че в "най-скоро време" ще бъдат открити двата нови гранично-пропускателни пункта Кайнарджа-Липница и Крушари-Добромир.

 

От 2007 г. е в сила Споразумение между правителствата на България и Румъния за съвместен контрол при преминаването на границата. От 2012 г. е в сила междуправителствено споразумение между България и Румъния за откриването на нов граничен контролно-пропускателен пункт по границата между двете страни в района на Кайнарджа (България) и Липница (Румъния). Изграден е и трансграничен път Кайнарджа-Липница по програмата за сътрудничество 2007 – 2013 между двете държави. Общата стойност на проекта надхвърля 6 млн. евро. От българска страна пътят е 17 км и свързва нашата територия с румънския общински център Липница. Необходимите съоръжения за извършване на гранични проверки са разположени на румънска територия. Съгласно Кодекса на ЕС за режима на движение на лица през границите българските и румънските гранични полицейски служители ще прилагат съвместен контрол. Преминаващите лица и превозни средства ще бъдат спирани само веднъж както на влизане, така и на излизане от държавите за извършване на гранична проверка.

 

 

Предвидено е през граничния пункт да преминават пътници и превозни средства с общо тегло до 3.5 тона в интервала от 08.00 до 20.00 часа. С откриването на съвместния ГКПП Кайнарджа -Липница ще се облекчи трафикът през съседния ГКПП - Силистра. Ще бъдат създадени условия за облекчаване на пътуванията както на български и румънски граждани в почивните и празнични дни, така и за граждани от държавите в Североизточна Европа (Беларус, Русия, Украйна и Молдова), пътуванията на които са особено интензивни през летния сезон.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна