IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
21:16 | 4 ноември 2017
Обновен: 06:47 | 27 април 2024

Божидар Димитров ще пише мемоари за НИМ

Министерство на културата отличи професора

По материала работи: Борис Проданов
Божидар Димитров ще пише мемоари за НИМ

Министерство на културата отличи проф. Божидар Димитров за изключителния му принос в развитието на българската култура.

 

С думите "за мен е чест да отлича корифеят на българщината проф. Божидар Димитров министърът на културата Боил Банов връчи отличието на Министерство на културата.

 

Боил Банов заяви, че се прекланя пред неистовото желание на проф. Димитров да въздига българщината и българския дух.

 

Министерство на културата награждава с грамота проф. Божидар Димитров за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

 

Министър Банов посочи, че освен грамотата са подготвили и нещо изключително, което досега не е давано на българин.

 

"Давано е на няколко бележити личности, няколко министри, давано е на президента на Лувъра ". Проф. Димитров получи реплика на овена от така нареченото съкровище на Кубрат.

 

"Кубрат, който по някакъв начин на мен ми кореспондира с Божидар и овенът също по някакъв начин ми кореспондира с Божидар", заяви Банов.

 

Проф. Божидар Димитров заяви, че е трогнат от това изпращане и благодари за високата оценка. "Седях и си мислих защо жена ми не е тук да чуе с какво съкровище живее, какви хубави думи казват хората за мен, а тя не". Проф. Димитров благодари и за връченият овен и отбеляза, че той е част от съкровището на един от великите български канове, които така са направили нашата държава преди 14 века, че каквито и усилия да полагаме днес все още не можем да я разрушим.

 

Проф. Димитров разкри, че ще напише мемоари за това как е възникнала идеята за създаването на Националния исторически музей. Проф. Димитров не скри, че би се завърнал в политиката само при определени условия свързани с определени негови идеи за историята, музейното дело, демографията.

 

факти.бг

 

Още по темата: Шефът на НИМ Божидар Димитров излиза в пенсия

Коментари

Новини Варна