IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
21:40 | 16 ноември 2014
Обновен: 21:06 | 18 април 2024

България губи 100 млн. лева европейски пари за здраве

Сумата е трябвало да бъде усвоена до края на годината

По материала работи: Ставри Таргов
България губи 100 млн. лева европейски пари за здраве

България губи 100 млн. лева европейски пари, с които можеше да се лекуват хиляди онкоболни пациенти. Сумата е трябвало да бъде усвоена до края на годината. Остава обаче твърде малко време, за да се задейства машината на обществените поръчки.

Така българските онкоболни пациенти ще трябва да почакат. Може би догодина, ако администрацията си свърши работата, те ще могат да се лекуват по начин, който иначе е добре познат по света, съобщи Нова телевизия.

Робот „Да Винчи”, кибер-нож и гама-нож може и да ни звучат като оръжия от междузвездни войни, но всъщност са имена на специфична медицинска апаратура за лъчетерапия, която помага на много хора по света, но не и у нас.

В последните дни от управлението си д-р Мирослав Ненков и екипът му установяват, че има 100 млн. лева европейски пари, които някак си са били пропуснати и с които може да се купи уникалната апаратура. Парите не може да се изхарчат за друго.

„Тези, които са европейски пари, които са подарък за нас, от тях не могат да се вдигнат заплатите на бърза помощ, колкото и аз или доктор Петър Москов да го искаме, от тях не могат да се купят марли за болницата в Девин, защото такъв е редът на харчене”, заяви бившият министър на здравеопазването от служебния кабинет.

Идеята обаче има и противници - медицинските консултанти, част от които твърдят, че на България такава апаратура не е нужна, защото у нас нямало кой да работи с нея. „Това категорично не е вярно и това е злонамерено”, каза още Ненков.

Годишно България изпраща около 200 души да се лекуват с такава апаратура в Турция. Всеки от тях ни струва средно около 8000 евро.

Новият министър Петър Москов обеща новата апаратура все пак да бъде купена, но по друга програма, вероятно - следващата година, съобщи Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна