IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
16:45 | 17 декември 2017
Обновен: 05:52 | 14 май 2024

Снеговалежът ограничи движението на тежкотоварните камиони

Проблемен е пътят Троян-Кърнаре

По материала работи: Ставри Таргов
Снеговалежът ограничи движението на тежкотоварните камиони

Снеговалежът предизвика ограничения за движението на тежкотоварните камиони по пътищата в страната.
Поради снегонавяванията е ограничено преминаването на тежкотоварни камиони над 12 тона по пътя Троян-Кърнаре.
Без ограничения е движението през проходите Айтоски, Котленски, Обзорски, Печинско, Превала, Предел, Републиката, Ришки и Рожен.

 

Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона през проходите Вратник и Твърдишки.
Забранено за камиони над 3, 5 тона е преминаването през проходите Дюлински и Пампорово.

 

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона през проходите Петрохан и Шипка.
27-те Областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за почистването и поддържането на пътищата.

 

От Агенция "Пътна инфраструктура" очакват засилване на валежа и предупреждават да се шофира с повишено внимание.
Заседание на Междуведомствения щаб за поддържане на републиканските пътища при зимни условия се проведе днес в АПИ. На заседанието присъства и министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

 

В Ситуационния център беше изнесена обобщена информация за зимната обстановка по пътищата. Министърът на регионалното развитие обобщи ситуацията за зимните условия в страната днес. Над 500 машини са обработвали пътните настилки в цялата страна.

 

Към 15 часа снегорините са били 260, като 130 от тях – в Софийска област. Министърът каза още, че най-обилните снеговалежи са били именно в Софийска област, старопланинските проходи, Ловешко и Плевенско. Около София най-тежка е била ситуацията на Владая както и на АМ "Люлин".

 

До момента не е имало тежки инциденти по пътищата в страната. За момента няма наложени ограничения за леките автомобили.

 

Дъждът в Родопите е преминал в мокър сняг и това е наложило да бъде въведена временна организация за движението на камиони с тегло над 12 тона.

 

Министърът увери, че навсякъде е опесъчено, направена е нужната подложка на настилките. Добави още, че до 21 декември ще приключат и ремонтните дейности по всички пътища в страната.

 

Следващите по-тежки снегове се очакват във вторник и сряда.

 

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване, както и избутване на снежна маса в по-високите планински райони. В готовност са 158 снегопочистващи машини.

 

Екипите на фирми, ангажирани с почистването на града, са обработвали опасни и стръмни участъци, общински пътища и частично улици и булеварди, по които се движи обществения транспорт в районите Витоша, Панчарево, Овча купел, Банкя, Красно село, Красна поляна, Люлин.

 

Направена е обработка на Южната дъга със смеси срещу заледяване.
В планината Витоша е възстановено движението по пътищата Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове. Извършено е избутване на снежна маса и опесъчаване.

 

Към момента движението на градския транспорт се извършва навсякъде по обичайните си маршрути.
Контролът на дейностите по почистване се извършва от Столичен инспекторат. Екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи на терен.

БНР

Коментари

Новини Варна