IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
22:32 | 22 ноември 2014
Обновен: 17:54 | 27 март 2024

Земетресението в Румъния бе усетено в почти цяла България

Зметресение бе усетено в цяла Северна България и по високите етажи на сгради в Южна България.

По материала работи: manager
Земетресението в Румъния бе усетено в почти цяла България

Трусът с магнитуд около 5,4 е регистриран тази вечер около 21,15 часа с епицентър на територията на Румъния, в района на Вранча, на около 400 км североизточно от София и на около 180 км от границата, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е регистриран в Румъния със сила 5,5 по Рихтер, а епицентърът му е на 19 км северно от град Фокшан, окръг Вранча. Градът се намира в Югоизточна Румъния, близо до южната граница на Молдова. Последвали са няколко по-слаби вторични трусове с магнитуд 2,1.

Според румънския национален институт по геофизика земетресението е било с магнитуд 5,3. Епицентърът на подземния трус, усетен и в съседна Молдова, е бил в района Вранча в Карпатите, на дълбочина повече от 100 км. Няма сведения за жертви и разрушения.

Няма данни за поражения и повредени сгради в България, съобщиха от МВР.

Земният трус не предизвика паника сред гражданите.

Няма данни за разрушения и пострадали хора след усетеното в  Силистренско тази вечер земетресение, каза директорът на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението в Силистра Румен Мъров. По данни от общините най-силно земетресението е усетено по високите етажи на сградите.

Земетресението е усетено в Търговище и в Попово. Няма сигнали за материални щети в община Търговище, каза дежурният в Общинския съвет за сигурност. Някои от жителите на квартал "Запад" в Търговище, където са  по-високите жилищни блокове, са напуснали сградите в очакване на вторичен трус.

dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна