IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
11:21 | 29 ноември 2014
Обновен: 21:34 | 18 април 2024

Лукс или принуда

Болниците вземат по 330 лв. за стая

По материала работи: manager
Лукс или принуда

Ръководствата на здравната каса и на частните здравни застрахователни дружества обвиниха болниците, че желанието им да приберат пари от пациентите и финансиращите институции е излязло извън всякакъв контрол и добива чудовищни размери. Те настояват държавата да сложи ред и ясно да разпише за какво лечебниците могат да искат пари и за какво - не, пише „Банкер”.

Управителят на касата Румяна Тодорова обяви, че тя и колегите й от частните дружества предлагат помощ на здравния министър Петър Москов, за да се справят заедно с порочните практики. Проблемите произтичали от възможностите за широко тълкуване на Наредбата за достъп до медицинска помощ, където се указва за какво болниците могат да искат доплащане. Те често се опитвали да прибират средства за една и съща услуга веднъж от здравната каса и веднъж от частните застрахователи. Тодорова заяви, че отдавна се опитва да води битка с тези практики, но срещала съпротива от страна на националните консултанти, тъй като при затягане на контрола щяло да се стигне до затваряне на цели отделения.

Мими Виткова, която е председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, изнесе фрапиращи случаи от практиката на частните дружества: "Не може да се плащат 330 лв. за ползване на стая с едно легло.
В кой хотел в България цената на легло е 330 лева? Не може да дават за три дни престой 980 лв. за интернет и телевизия и още 450 лв. за самостоятелна стая. Нашето дружество заплати 10 000 лева за раждане, а в същото време болницата има договор и с касата и черпи обществен ресурс. Пакетната цена за наблюдение на бременност в някои болници достигала до 1000 лв., въпреки че 80% от прегледите и изследванията се покриват по програмата "Майчино и детско здравеопазване" на здравната каса и са безплатни", посочи Виткова. По думите й служители в болници твърдели, че касата не плаща определено медицинско изделие, а в същото време тя го покрива. Лекар специалист пък издал фактура за избор на екип в извънболничната помощ, а това е абсолютно незаконно, тъй като избор има само в болниците. Имало случаи в един ден пациентът да плаща 900 лв. за избор на екип и 700 лв. за консултативен преглед. Тодорова добави, че е абсурдно болниците да таксуват като допълнителна услуга настаняването в "реновирана стая". А заместник-председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова отбеляза, че застрахователните дружества оперират на пазара от една година и са изумени от некоректните практики. "Това не е пазар или бизнес. Той не се подчинява на нормални търговски и пазарни правила. В работата си сме се нагледали на некоректни практики в различни сфери, но това е несравнимо с нищо", изтъкна тя.


cross.bg

 

 

Коментари

Новини Варна