IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
21:58 | 29 ноември 2014
Обновен: 21:33 | 16 март 2023

България e сред страните с най-мръсен въздух в ЕС

Положението се влошава през студените месеци, когато заработят печките на твърдо гориво

По материала работи: Ставри Таргов
България e сред страните с най-мръсен въздух в ЕС

България отново е сред европейските страни с най-замърсен въздух. Според последните данни на европейската агенция по околна среда градовете у нас са на челно място по замърсяване с фини прахови частици. Най-сериозният замърсител на атмосферния въздух както на европейско, така и на национално ниво са именно те. Данните на европейската агенция по околна среда показват, че нивата на този замърсител са най-високи в градовете в Полша и в България.

В топ 10 са включени четири български станции за измерване на качеството на атмосферния въздух, където са отчетени най-завишени количества - в Перник, две в Пловдив и в Хасково.

Основните причини за замърсяването на въздуха в България са емисиите от бита, зимното опесъчаване на пътищата, автомобилният транспорт, горивните инсталации на ТЕЦ-овете и промишлените дейности.

Освен емисиите от бита, автомобилният транспорт и не добре поддържаните пътища, допълнителен принос за лошото качество на атмосферния въздух в страната имат и лошите метеорологични условия в страната - ниската скорост на вятъра и честите засушавания. Нещата се влошават през студените месеци, когато заработят печките на твърдо гориво.

За замърсяването със серен диоксид последните данни сочат, че в България нивото е под нормите, като са регистрирани само локални и епизодични замърсявания в Перник и Гълъбово.

Черно море

Коментари

Новини Варна