IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
11:49 | 1 декември 2014
Обновен: 21:42 | 18 април 2024

Прокурорка проверка установи нарушения при стопанисването на язовири

Резултатите ще бъдат представени в МС

По материала работи: Лиляна Трънкова
Прокурорка проверка установи нарушения при стопанисването на язовири

Проверка на Върховната административна прокуратура установи редица нарушения при стопанисването на водните обекти в страната, съобщиха от Прокуратурата. Проверката е извършена на територията на цялата страна по разпореждане на главния прокурор след наводненията в Мизия и е по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия и по изпълнение на правомощията на компетентните държавни органи в тази насока.
Проверяващият екип от Върховната административна прокуратура е представил в края на ноември на главния прокурор обобщен доклад за проверката. В резултат на работата на прокурорите са изготвени общо 95 предложения /предписания/ до кметове и областни управители за отстраняване на закононарушения и за осъществяване на конкретни дейности за обезопасяване на рискови водни обекти.
Образувани са четири преписки с оглед данни за извършени длъжностни престъпления, както и 17 административно-наказателни производства за нарушения по Закона за водите, като по 13 от тях досега са издадени наказателни постановления.
Резултатите от направената проверка ще бъдат представени днес на извънредно заседание на МС, свикано заради опасните язовири в страната. До него се стигна след парламентарния контрол в петък, когато депутатът от БСП Корнелия Нинова съобщи, че по нейна информация в страната има 268 язовира с неизяснена собственост, които са като цъкащи бомби.
По покана на министър-председателя главният прокурор е разпоредил прокурори от Върховната административна прокуратура, извършили проверката на рискови водни обекти в страната, да участват в днешното заседание.
Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил на министър-председателя Бойко Борисов и обобщения доклад за резултатите от проверката. По данни на прокуратурата проверката обхваща периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент и е осъществена на два етапа: дейност на басейновите дирекции и дейност на кметовете и областните управители. При първия етап прокурори от апелативните прокуратури са работили на място в басейновите дирекции.
Констатирано е, че в част от басейновите дирекции все още не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и карти на районите с риск от наводнения, което води до несвоевременна реакция при такава опасност.
Като повтарящи се проблеми и слабости навсякъде се отчита неосъществяването на техническа поддръжка и ремонт на хидротехническите съоръжения, на много места язовирните стени са неизправни или частично изправни. В леглата на реките и по стените на язовирите на много места има наличие на растителност, както и изхвърляне на битови отпадъци.
Сред изводите на комисията е, че липсата на финансови ресурси по места пречи за осъществяване на основните дейности за поддържане на водните обекти. Проверката е установила още, че липсва организация при възлагане на обществени поръчки за различни дейности, свързани с поддръжката на техническата изправност на хидротехнически съоръжения. Експертите са установили размиване на отговорност и липса на координация при упражняване на правомощията от страна на областните управители, кметовете и басейновите дирекции. На много места е констатирано и незаконно строителство.

 

 

Коментари

Новини Варна