IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
11:16 | 2 декември 2014
Обновен: 22:49 | 18 април 2024

Открият ли язовир без собственик - източват го

До 1 година ще бъде установен пълен контрол на съоръженията

По материала работи: Лиляна Трънкова
Открият ли язовир без собственик - източват го

Язовирите, чиито собственици не могат да бъдат установени, ще бъдат изпускани. Това обяви шефът на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков пред БНР.
В понеделник кабинетът реши да възложи на Агенцията проверката и контрола над язовирите в страната. По данни на държавата 78 от водните съоръжения са в критично състояние.
„Няма как едно съоръжение само да бъде експлоатирано и да не бъде поддържано“, каза Цанков. Той допълни, че ще бъдат източвани язовирите, на които не се знаят собствениците, отговорните лица и хората, които ежедневно се грижат за тях. Според Цанков източването е по-доброто решение от оставянето на цъкащи бомби.
Шефът на Агенцията обясни, че служителите му имат възможност да извършват контрол над големите язовири, защото те имат инженерно-техническо оборудване. „Големият проблем са малките язовири, които са от доста по-примитивен тип“, каза Цанков. Според него там ще се наложат бързи мерки за подготовка на хора и идентифициране на ползвателите.
Стефан Цанков гарантира, че до 1 година ще бъде установен пълен контрол над язовирите. Той обясни, че ще е нужна помощ от държавата, най-вече финансова. Средствата ще са нужни за закупуване на необходимото оборудване за контрол. „Безплатна безопасност няма“, каза още шефът на Агенцията.
Цанков изрази очакване да се направят законодателни промени, които да регламентират действията на проверяващите. Те могат да са предписания, наказателни действия и спиране на съоръжението и източването му.

 

Коментари

Новини Варна