IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
12:59 | 2 декември 2014
Обновен: 23:53 | 18 април 2024

Пускат винетките за догодина от 15 декември, цените са същите

Павлова отчете ръст на безплатните стикери за социално слаби

По материала работи: Лиляна Трънкова
Пускат винетките за догодина от 15 декември, цените са същите

Продажбата на винетките за 2015 година започва от 15 декември. До началото на коледните празници в
разпространителските пунктове ще има около 2,8 млн. винетки от различните видове и за различните превозни средства, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова на пресконференция.
За шеста поредна година цената на винетките остава непроменена. Годишният стикер за автомобил струва 67 лв., месечният - 25 лв., а седмичният - 10 лева.
По думите на Павлова значително е нараснал броят на безплатните винетки, които се дават на социално слаби и инвалиди и затова ще бъде направен анализ заедно с експерти от Министерството на здравеопазването и МТСП.
За 2014 година безплатните винетки струват на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ 12 млн. лева. 176 000 автомобила се движат с безплатна винетка в момента.
Павлова отчете, че през тази година няма установени случаи на фалшиви винетки.
Винетните стикери за 2015 година са с вградени две холограми, а при отлепване стикерът се разпада и така не може да се използва за повече от 1 автомобил.
До края на декември ще се извършва паралелна продажба на винетни стикери за 2014 г. и 2015 г.
Всички годишни винетни стикери от 2014 година ще важат до 31 януари 2015 година. Стикерите могат да се купят от бензиностанциите, от офисите на АПИ и на "Български пощи".
Павлова отчете, че ръстът на приходите от винетки през тази година е около 6%. Тя се обяви за по-справедлива система при ползването на пътищата - тези, които най-много ги ползват и рушат, да плащат по-висока цена.
Според министъра така ще се увеличат приходите и ще има по-голяма възможност за инвестиции.
Павлова съобщи, че започват подготвителни дейности и разговори по подготовката за въвеждането на GPS-базирана Тoll-система. Най-рано към нея обаче може да преминем през 2017 г.

 

 

Коментари

Новини Варна