IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:07 | 3 декември 2014
Обновен: 23:13 | 19 април 2024

МВР: Не пълнете джобовете с пачки от КТБ, охраняваме само клоновете

Вътрешният министър се надява да не се създава напрежение

По материала работи: Лиляна Трънкова
МВР: Не пълнете джобовете с пачки от КТБ, охраняваме само клоновете

Полицията няма да осъществява частноохранителна дейност, пазейки вложители в КТБ, които са изтеглили големи суми от гарантираните си депозити. Това стана ясно от отговора на МВР шефа Веселин Вучков пред журналисти в МС.

От утре започва изплащането на гарантираните влогове в КТБ, чийто лиценз беше отнет.

Вучков обясни, че полицаи пред банковите клонове, които изплащат депозитите, ще има, колкото е необходимо. Става дума за около 1150 офиси и клонове на 9 банки в цялата страна.

„Разстановката е направена много внимателно от професионалното ръководство, надявам се да няма напрежение, още повече, че се надявам и на благоразумие на гражданите – не е необходимо всеки от тях в джобовете си да пъха по около 14 хил. лв., колкото ще бъде вероятно средният размер на депозитите, които ще бъдат изтеглени“, коментира той.

Вучков заяви, че не е необходимо гражданите да правят това „в първите дни, в първите седмици, в първите месеци“, но увери, че полицията ще си свърши работата.

Утре министърът ще има първа опознавателна среща в Брюксел с Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията и вътрешните работи.

Вучков обяви, че смята да постави въпрос пред него за „малко по-голямата европейска солидарност“ за справяне със сериозния имиграционен натиск по българо-турската граница.

Друг от въпросите за обсъждане ще бъде свързан с това каква да бъде съдбата и перспективата на възпрепятстващото съоръжение, което трябва да изградим – 131 км на българо-турската граница.

По този въпрос следващата седмица министърът ще има специална среща с турския посланик. Вучков изрази позиция, че съоръжението не е във вреда на турската страна, нито е израз на враждебност.

„Целта е много простичка – всички тези, които искат да потърсят убежище и бягат от война, а не от добро, да минат през пунктовете и, разбира се, да ограничим доколкото е възможно този черен бизнес, наречен трафик на хора. Това е единственият смисъл на това препятстващо съоръжение, но не е израз на враждебност по никакъв начин към нашите турски съседи, при които има 2 млн. бежанци в крайна сметка,“ каза министърът.

Автор: Веселина Йорданова

 

 

Коментари

Новини Варна