IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
16:17 | 3 декември 2014
Обновен: 00:53 | 19 април 2024

Лиляна Павлова: Извън столицата всички региони са значително изостанали спрямо европейското ниво

Има нужда от целенасочена политика, с която да се активизира този процес

По материала работи: Лиляна Трънкова
Лиляна Павлова: Извън столицата всички региони са значително изостанали спрямо европейското ниво

Факт е, че не само Северозападна България, но ако видим показателите ,извън столицата всички региони са значително изостанали спрямо европейското ниво. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на дискусионния форум „ Европейска визия за българските градове” в рамките на Националната годишна конференция на НСОРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус” .

„Нашите усилия трябва да бъдат насочени и към Северозападния регион като приоритет, но и към всички останали”, посочи Павлова. По думите ѝ, има нужда от целенасочена политика, с която да активизира този процес. В нашето коалиционно споразумение и проект на управленска програма има заложен ключов приоритет – разработване на инвестиционна програма за подпомагане на Севрозападна България, Родопите и Странджа, както и на планинските региони, заяви министърът. Павлова заяви, че зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Аспарухов ще бъде с ресор провеждане на политика за подкрепа на слаборазвитите региони и преодоляване на различията в регионите.
„Иван Аспарухов ще ръководи двата съвета, които се занимават с тези проблеми - Съвета по децентрализация и Съвета по регионална политика”, посочи Павлова и добави, че и Съветът по регионална политика ще бъде органът, в който на ежемесечна основа ще се дебатират проблемите на регионите и ще се взимат решения за отстраняването им. По думите ѝ, оттук-нататък предстои да се работи по текущите проекти за социално икономическо развитие и културно наследство. Павлова допълни, че чрез новата програма „Дунав” имаме възможност да засилят всички дейности, които ще бъдат финансирани по нея и потенциалът за придунавските региони е голям.

Коментари

Новини Варна