IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
20:14 | 3 декември 2014
Обновен: 00:44 | 19 април 2024

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в ресорните комисии

Москов: Той гарантира финансовата стабилност на системата

По материала работи: Ставри Таргов
Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в ресорните комисии

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година мина на първо четене в бюджетна и здравна комисия. Министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че в него са заложени всички разходи за дейности, които са направени през тази година по касово изпълнение, като единствената разлика е, че бюджетът ще бъде с 80 млн. лева по-нисък.

Така гласуваната сума е с 80 млн. лева по-ниска от първоначалния вариант на законопроекта, в който бяха предвидени 3,155 млрд. лева.

Москов обаче обясни, че има объркване в тълкуването на цифрите и реално не става въпрос за по-малко пари. Министерството на здравеопазването е поискало бюджетът на касата да е в размер на 3,075 милиарда лева, защото толкова са били реалните разходи на НЗОК за 2014 г. В първия вариант на проектобюджета обаче сумата 3,155 млрд. лв. е включвала и плащания на касата за 2013 г. в размер на 110 млн. лв. Така сега се получава, че НЗОК ще получи реално с 30 млн. лв. повече като буфер.

Този бюджет на НЗОК гарантира финансовата стабилност на системата, липсата на трусове в сектора и дава спокойствие за старт на планирани реформи, поясни още Москов.

На противоположно мнение обаче беше председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, според когото с тези параметри ще се наложи бюджетът на фонда да бъде актуализиран още в средата на следващата година. По негови изчисления дефицитът, който ще се оформи към края на 2015 година, ще бъде в размер на около 100-150 млн. лева.

Райчинов подчерта, че този проект за бюджет продължава и порочната практика държавата да е най-некоректният платец, плащайки наполовина вноските за деца и другите категории хора, които осигурява. По думите му разходната част не отговаря на записаните дейности. БЛС предложи като компромисна мярка в бюджета да се заложи намаление на резерва на НЗОК с около 5%, така че с по 10 млн. лева да се компенсират първичната помощ и медико-диагностичните дейности.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов посочи от своя страна, че приходите в бюджета на Касата за 2015 г. са силно завишени и подчерта, че ДПС не подкрепя и трите обсъждани днес проектобюджета.

Депутатът от БСП Емил Райнов от своя страна видя в документа „отказ от реформи и силно надценени приходи с около 200 млн. лева“, което по думите му е предпоставка за актуализация. Райнов не вижда и мерки за здравно неосигурените, нито промени, които да облекчат болничната помощ, насочвайки дейности към извънболничната.

И Джевдет Чакъров от ДПС посочи, че не са заложени реформи, а само плахи опити за промени в спешната помощ.

За АБВ пък този здравен бюджет е „бюджет на стабилната стагнация, а в приходната част има неизползван резерв“. В разходната част от партията виждат опити за оптимизация, но направени по начин, който не стимулира коректните платци в системата.

Министър Москов защити бюджета на здравния фонд и допълни, че проблемът с нарастващите дългове на болниците ще се решава с бъдещи мерки. Промяната според него ще дойде още от пролетта, когато се планира въвеждане на електронна лекарствена борса, което да гарантира прозрачна процедура за оптимизиране на болничните разходи за лекарства с около 20 на сто. Предвижда се и новоразкритите болници да имат една година буферен период след получаване на разрешение за дейност, преди да имат право да сключват договори с НЗОК.

По-рано днес трите парламентарни комисии по бюджет, здравеопазване и социална политика одобриха на първо четене държавния бюджет за 2015 година, съобщи Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна