IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:26 | 7 декември 2014
Обновен: 12:08 | 18 май 2024

Христо Иванов: Във ВСС има лобита, безотговорност и пасивност

Правосъдният министър похвали главния прокурор Сотир Цацаров за думите му, че прокуратурата има нужда от реформа

По материала работи: Лиляна Трънкова
Христо Иванов: Във ВСС има лобита, безотговорност и пасивност

При този скандал работата трябва да бъде свършена от определени институции – от прокуратурата и от Висшия съдебен съвет. Това каза правосъдният министър Христо Иванов по Нова телевизия по повод сигнала на френския посланик Ксавие дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова.

Иванов определи думите на посланика не като критика, а по-скоро, че той иска приятелски да помогне. Ние сме членове на европейското семейство и хората искат да ни помогнат. Това се прави с едно приятелско чувство към България, каза Христо Иванов, като посочи, че думите на посланика не се интерпретират правилно. Ако ние искаме да сме пълноценни членове на европейското семейство, българските институции трябва да довеждат нещата до край и този край трябва да е ясен и обясним, каза правосъдният министър.

Проблемът е и в това, че госпожа Ченалова има и друга проверка, която е започнала още преди година и още не е свършила, каза Христо Иванов и отправи остра критика към ВСС и неговото бездействие. "Зад конкретни личности има всякакви лобита. Но освен това има и култура на безотговорност и на пасивност", добави той. Потресаващо е, че три седмици, след като софтуерен специалист е написал доклад, че софтуерът за разпределяне на дела е незащитен, ВСС да мълчи, продължи Иванов.

Правосъдният министър похвали главния прокурор Сотир Цацаров за думите му, че прокуратурата има нужда от реформа. Търсенето на някакви скрити подтекстове е често срещано в България, но важното е, че главният прокурор и прокуратурата на България за първи път казаха, ние имаме нужда от реформа. Участието, според министъра, на прокуратурата и на прокурорите в съдебната реформа, е ключова, за да може цялата гилдия да се променя. Реформи се правят във втората година на мандата, каза Христо Иванов и изрази надежда в първата половина на следващата година да бъдат вкарани в парламента промени в закона за съдебната система.

Дошъл съм да свърша конкретни неща, ако не мога да ги свърша, ще си тръгна, каза Иванов. Това, което се опитвам да направя, е едно от най-сериозните преразпределения в реалната власт. Знаем конкретните механизми на сенчестата власт, те мутират и се променят, но ние можем да променим нещата, изрази оптимизъм правосъдният министът. Всичко се свежда не в това какво е написано в закона, а до културата на хората, които работят в институциите. Когато ние пишем такива позиции с премиера ние се опитваме да влияем и на този пласт, каза Иванов.

За избора на председател на ВКС Иванов каза, че възелът трябва да се развърже или затегне повече в началото на следващата година. Изборът за председател на ВКС не е просто избор на администратор, а избор на визия, каза той.

Най-страшното нещо е съвестта и ако си тръгна от този пост с чувството, че не съм направил нещата, които искам да направя, ще ми тежи на съвестта, заключи министърът на правосъдието. /БГНЕС

Коментари

Новини Варна