IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:07 | 7 декември 2014
Обновен: 12:08 | 18 май 2024

Размерът на бедствието в Южна България е внушителен

Парите предвидени за щетите не стигат, признаха министри

По материала работи: Лиляна Трънкова
Размерът на бедствието в Южна България е внушителен

Продължава да бъде тежка ситуацията в Южна България. Реките в района на Гълъбово достигнаха критичната си точка, а властите имат готовност да евакуират хора. Въвежда се и режим на тока заради залети подстанции и електропроводи.

Подобно бедствие в Гълъбово не помнят. До момента има над 100 залети къщи, а хората са без електричество.

До Коледа е намерено временно решение с въвеждането на режим на тока.

„Най-важното е, че сме създали такава организация за енергодоставка, че хората да имат ток два часа и после да нямат два часа. Мисля, че това е по-нормалния подход”, заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Веселин Вучков

До подстанцията в Гълъбово започна изграждането на 4-метрова дига. Тежкотоварни машини се борят със стихията вече втори ден.

Министрите, който пристигнаха в Гълъбово, за да подпомогнат местните власти заявиха, че парите, предвидени за бедствия, са недостатъчни.

„Нивото започва леко да спада, това обаче не е тенденцията при Тунджа, където особено в зоните при Елхово и Ямбол е достигнало вече критичното ниво”, съобщи екоминистърът Ивелина Василева.

Пожарната се отзовава на сигнали за наводнени имоти. Институциите са и в готовност да евакуират хора.
„В Елхово всички хора са предупредени, че ако се наложи евакуация, трябва да я направят, в момента евакуация се прави”, заяви шефът на пожарната Николай Николов.

В населените места без ток вече са се появили и мародери.

„Усилваме полицейското присъствие благодарение на местната полиция, за да няма завишаване на криминалната престъпност, особено в тези 4 села, в които няма ток”, допълни вътрешният министър Веселин Вучков.

Реките в района ще достигнат критичната си точка днес и утре по обед.

Ситуацията в Елхово също е критична, като там 100 семейства са готови да бъдат евакуирани, защото населеното място се намира в много ниска точка и има опасност да бъде залято от новата вълна, която се очаква.
Автор: Илиян Велков

 

Коментари

Новини Варна