IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
16:40 | 7 декември 2014
Обновен: 12:10 | 18 май 2024

Засилен контрол при продажбата на елхи

8 години са нужни за отглеждането на едно коледно дръвче в разсадник

По материала работи: Лиляна Трънкова
Засилен контрол при продажбата на елхи

Засилен контрол при продажбата на елхите и солени глоби за нарушителите по празниците, съобщи Нова телевизия.

8 години са нужни за отглеждането на едно коледно дръвче в разсадник. "По-добре да ги продаваме от разсадника, отколкото да се секат от гората. С просто око можем да разпознаем коя елха е отсечена законно и на коя са посегнали бракониерите. Вървят със сериен номер, самата елха се придружава със сериен номер, което означава, че самата елха законно е придобита и законно е излязла на пазара", казва Димитър Кьосев - зам.-директор на ТП Държавно горско стопанство - Смилян.

Незаконното отсичане или притежание на дръвчетата се наказва с глоба от 50 до 3000 лева за граждани и от 100 до 5000 лева за фирми. И докато преди години всеки от нас мечтаеше за жива коледна елха в дома си, сега интересът към тях е по-малък.

Натали е една от многото, които стриктно следват мотото "Спаси дръвче". "Макар че естественото също е хубаво, все пак предпочитаме да не ги унищожаваме заради две седмици украса", казва тя.

Освен екологични, младата жена има и чисто икономически съображения. За Натали е по-изгодно да купи изкуствена елха, която да украси не само на тази Коледа.

Коментари

Новини Варна