IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
10:02 | 22 декември 2014
Обновен: 08:07 | 19 април 2024

Ще има промени в поправката "Пенсии" през януари, увери Дончев

Обсъждат хората да имат право да върнат парите си от НОИ във фонд

По материала работи: Лиляна Трънкова
Ще има промени в поправката "Пенсии" през януари, увери Дончев

През следващите седмици ще тече разговор по отношение на решението на парламента хората да могат да избират дали цялата им вноска да бъде в НОИ, или част от нея да остане в пенсионен фонд, и е възможно да има промени.

Заради това вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев препоръча в ефира на Нова телевизия на хората да не предприемат каквито и да било действия, свързани с това решение през януари.

В петък депутатите решиха, че родените след 1959 г. ще могат да избират само веднъж, и то през следващата една година, дали да преместят парите си от частния фонд в НОИ. Освен това новопостъпилите на пазара на труда ще имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ.

„Месец януари е напълно достатъчен срок да се вземе решение по въпросната наредба”, увери Дончев и добави, че основно дебатът ще е по въпроса да има промяна за по-дълъг срок лицето да избира, както и за възможността да има право след време да реши да върне парите си от НОИ във фонд.

Дончев призна, че решението е предизвикало много скандали и дори е имало опит за натиск, но отказа да уточни от кого с лаконичния коментар, че явно има засегнати интереси.

Според него предложението е събрало, основателни до известна степен, критики в три посоки - начина, по който е взето – бързо, второ - лимитираният срок от една година, който ограничава правата, и трето – реверсивността, т. е. прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали имате право да направите обратното.

„Упрекът, е че решението е взето прекалено бързо само за една седмица, е основателен, но не съвсем. Разработвайки предизборната програма, подобно решение беше дискутирано. Но когато говорим за промяна, тя може да касае реверсивността и увеличаването на срока, в който лицето може да избира”, добави Томислав Дончев.

От прехвърлянето на вноски от пенсионните фондове не може да се очаква директен ефект в НОИ като пари, смята вицепремиерът.

За него най-важното е възможността човек да може да избира между абсолютната сигурност в НОИ, макар и може би с по-малка доходност, и пенсионния фонд.

Относно критиките, че се формира нова коалиция между ГЕРБ и ДПС, защото с гласовете на двете партии решението мина в парламента, Дончев коментира, че още при формирането на Народното събрание и на правителството е било ясно, че по много от темите ще се търсят концептуални мнозинства, защото по някои въпроси няма консенсус в управляващата коалиция и партиите, които стоят зад кабинета.

Коментари

Новини Варна