IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:43 | 22 декември 2014
Обновен: 07:46 | 19 април 2024

Вучков ще реже чиновници в МВР, слага още полиция в градовете

Гърция още не е засякла Сертов, макар да сме търсили съдействие на високо ниво

По материала работи: Лиляна Трънкова
Вучков ще реже чиновници в МВР, слага още полиция в градовете

Реформата в МВР ще доведе и до съкращаване на значителна част на чиновниците в администрацията. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Веселин Вучков. Днес министрите обсъдиха мерките, предложени от МВР шефа.

Вучков обяви част от планираната реформа още миналата седмица в парламента. Той обеща да внесе промени в Закона за МВР между първо и второ четене, с които да задейства мерките. Една от тях е приравняването на работещите в администрацията с държавни служители, което ще ги лиши от част от привилегиите, които имат полицаите.

Администрацията в МВР вече няма да работи в условията на първа категория труд, а според Закона за държавния служител, обясни и днес в Министерския съвет Вучков. „Ако сме реформаторско мнозинство, трябва да правим реформи, отстъпки няма да има“, коментира пред журналисти Вучков след заседанието.

Той поясни, че на 12 януари ще бъде представена пътна карта за реформата, която ще бъде извършена до лятото на 2015 г.

Министърът обяви, че планира редуциране на административния апарат от една трета до една втора, планира се да има и повече униформена полиция в населените места.

Обмисля се и уеднаквяване на условията за работа в МВР, ДАНС, ДАТО и разузнавателните служби, за да не се подклажда непрекъснато напрежение между служителите, каза Вучков.

„Полицаите и пожарникарите ще продължат да са държавни служители по Закона за МВР, но това е специфична държавна служба, съпроводена с ред бонуси. Така трябва да бъде. Останалата част – администрацията, която се подчинява на същия режим, трябва да излезе от него“, разясни той.

Вучков конкретизира, че промяната ще засегне счетоводителите, юрисконсултите, международната дейност и др.

Министърът коментира отново и изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. „Няма нова информация. Има нови потвърждения от видеокамери за посоката, в която е пътувал, бил е сам в автомобила. С най-висока степен на сигурност може да се каже, че на 5-и декември в 18.31 ч. е напуснал България в посока Гърция, управлявайки моторното превозно средство, което обичайно е ползвал“, обясни министърът.

От гръцка страна засега нямало потвърждение Сертов да е засичан с камери, въпреки че е било потърсено съдействие „на най-високо ниво“, заяви министърът.

Сертов е обявен за издирване от Интерпол. До днес няма данни за престъпно посегателство върху него, каза още Вучков и призова обществеността, ако някой има данни, да сигнализира в МВР.

За проблема с камерите на полицията в София министърът обясни, че всички договори с фирмите за гаранционно и следгаранционно обслужване са изтекли отдавна. Тъй като не е имало планирани пари в бюджета на МВР, постепенно някои от функциите на системата са отпаднали, но тя не е спряла да функционира.

Фирмите, изградили системата, искали министерството да им плаща абонамент за софтуера, като се позовали на авторско право. Вучков заяви, че МВР ще реши проблема със собствени IT специалисти, без да се ангажират външни хора.

На въпрос за битовата престъпност министърът каза: „Тя се ограничава по два начина - повече униформена полиция, което ще стане с връщането на част от полицаите, които сега са българо-турската граница, както и качествено събиране на доказателства“.

В началото на следващата година ще бъдат предложени законови промени, свързани с утилизацията на боеприпаси, каза още Вучков.

За снощната провалена атака на българо-турската граница при „Капитан Андреево“ от страна на бежанци той коментира, че случаят е приключил сравнително благоприятно и благодарение на турската страна хората са прибрани на турска територия.

 

Коментари

Новини Варна