IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
16:24 | 19 януари 2015
Обновен: 08:44 | 25 април 2024

Некомпетентни социални работници издевателстват над родители и деца

Неправомерно са разделяни деца от биологичните им родители и са настанявани в приемни семейства

По материала работи: Лиляна Трънкова
Некомпетентни социални работници издевателстват над родители и деца

Социални работници принуждавали раково болна жена да подготви децата си, че ще умре. Децата са отнемани от родители заради неизмазана къща и недобри шкафове. Това са само част от сериозни нарушения на Държавната агенция за закрила на детето, за които алармира депутатът от Патриотичния фронт Султана Петрова.

Неправомерно сe разделят деца от биологичните им родители и са настанявани в приемни семейства. Тези нарушения бяха дискутирани по време на кръгла маса в НС, организирана от патриотката.

Умишлено се разделяли братя и сестри и се настанявали в различни приемни семейства. ДАЗД не изпълнява своята функция като контролиращ орган, категорична бе Петрова.

Дирекциите по социално подпомагане допускат да се създават и подготвят социални доклади, които не съответстват на действителните ситуации в семейството, по нейни данни. Тези доклади много често се подготвят за два или три дни.

Според Султана Петрова остро изниква въпросът за капацитета на кадрите в системата за социално подпомагане. Нещо повече, социалните работници се оказват некомпетентни според депутатката от ПФ.

Освен това ДАЗД тотално е игнорирала проблема „деца раждат деца". Липсват и ясни критерии за оценка работата на социалните работници. Няма стандарти, недоволна е Султана Петрова.

Тя настоява НС да направи съответните законодателни промени, за да се намалят и дори прекратят тези недобри практики. За мен е недопустимо в 21 век, в демократична България да се допускат подобни нарушения на правата на децата, възмутена е депутатката. Държавата, по думите й, спешно трябва да предприеме някакви мерки.

Тя е категорична: „Напипали сме пулса на проблема и ще вървим до край за неговото разрешаване".

Освен това Султана Петрова не е доволна от работата на ДАЗД по отношение на майките, които просят с децата си по улиците. Не може да бъдем безразлични, не може ДАЗД да чака някой да й подаде сигнал, изтъкна тя. Социалните организации, по мнението й, трябва да започнат да работят и да се спазват правилата по закрилата на децата.

Много социални работници превишавали правата си. Мое мнение е, че те тълкуват закона, както им е удобно, смята Султана Петрова. Тези социални работници освен, че не познават добре законодателството, не го и прилагат добре, смята патриотката.

Някои от фрапиращите случаи:

1) Брат и сестра са отнети от майката и настанени в SOS „Детски селища" в с. Дрен. Момчето е с епилепсия и не е лекувано по време на престоя си в дома. Децата непрекъснато питат кога ще се приберат. Те споделят, че в дома, където живеят, ги учат да казват „мама" на приемната родителка, а това ги обърква. Момичето непрекъснато пита коя майка ги е родила.

Децата разказват, че в дома са карани да седят на колена с вдигнати ръце, наказвани са и да си лягат гладни. Майката многократно е настоявала да й бъдат върнати децата, но от дирекцията за социално подпомагане в Перник са й казали, че трябва да си намери ново жилище и работа, но не й е оказана помощ. Майката си намира ново жилище, но социалните работници й обяснили, че луфтът на чекмеджетата на детското креватче е голям и се виждат дрехите, които са в него, стълбите на жилището били стръмни, а леглата малки. Децата не са върнати на майката.

2) Иван и Снежа остават без сина си Даниел заради неизмазана къща и небоядисани стени. Детето е изтръгнато от ръцете на майката, без да й бъде връчена заповед и без информация къде се отвежда детето. Бащата се прибира по спешност у дома, след като Снежа му се обажда и двамата тръгват да търсят Даниел. Родителите отиват в дирекцията за социално подпомагане в Перник. Едва тогава им връчват заповед. Не е съдействано на родителите, не е искано и съгласие за настаняване на детето при близки.

3) Социалните работници в Красно село, София, притискали онкологично болна жена, майка на две деца, да признае на децата си, че е болна и да ги подготви, че ще умре.

Бащата на децата биел момченцето, което е с увреждане. Майката нееднократно е подавала сигнали до ДАЗД, АСП и МСТП, но реакция от институциите е нямало. Вместо това социалните от Красно село предупредили майката да спре да подава сигнали, заплашвайки я, че ще й отнемат дъщерята.

Момичето е затваряно с часове при социалните в Красно село, като при една от срещите е била принудена от социалния работник да онагледи върху кукла-макет как бащата бие брат й, като са я карали да рита куклата за демонстрация. Момичето дори било принуждавано от социалните служители да прости на баща си.

В крайна сметка майката се изселва от София, за да осигури спокойствие на децата. /Dnes.bg

Коментари

Новини Варна