IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
18:41 | 23 януари 2015
Обновен: 05:29 | 29 март 2024

Кабинетът няма да озаптява медиите

В управленската програма има мерки за подобряване на медийната среда

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кабинетът няма да озаптява медиите

Мерки за подобряване на медийната публична среда е предвидило правителството в приетата в сряда управленска програма, съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова на кратък брифинг след края на първото заседание на Съвета за развитие, предаде dnes.bg. Тя беше категорична, че целта не е "озаптяване" на медиите. "Медиите трябва да останат абсолютно независими. Държавата няма желание да се намесва в тяхното развитие", обясни Бъчварова. Същевременно обаче вицепремиерът уточни, че кабинетът иска да работи с "почтени медии", когато става дума за разходване на публични средства, като например при участие на медии в обществени поръчки.
Вицепремиерът отказа повече конкретика по мерките в управленската програма с мотива, че те вече са качени на сайта на Министерския съвет. В програмата има общо 1155 мерки в различни области.
През февруари ще бъде изработен и план и индикации за изпълнение на програмата. Освен това ще бъде възможно и добавяне на нови мерки и различни други корекции, каза Бъчварова. Тя посочи, че на днешното заседание на Съвета за развитие вече са били направени корекции, предложени от екипа на вицепремиера Меглена Кунева и отнасящи се до Плана "Юнкер".
Освен управленската програма по време на първото заседание на Съвета е бил обсъден начинът на работа на новата институция. Заседания ще има веднъж в месеца и в тях ще участват различни министри и експерти от ведомствата, от които зависи решението на конкретни обсъждани казуси, а не само ръководители на парламентарните партии, които влизат в управлението.
Тема на разговорите между министрите днес в Съвета е била и кадровата политика на кабинета. Бъчварова уточни, че обсъжданите предложения са били в посока на ограничаването на партийните назначения.

 

Коментари

Новини Варна