IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
19:40 | 5 февруари 2015
Обновен: 23:53 | 19 април 2024

ВСС нищи назначения в Административния съд в София

Поводът е назначаването на Сабрие Сапунджиева

По материала работи: Ставри Таргов
ВСС нищи назначения в Административния съд в София

Висшият съдебен съвет ще извърши проверка на назначенията на съдебните служители в Административния съд София-град (АССГ).

На днешното си заседание съветът реши, че проверката ще бъде извършена от Галя Георгиева, член на комисията "Съдебна администрация" към съвета.

Повод за нея е назначението на бившия заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева като съдебен секретар в АССГ от председателя на съда Радостин Радков.

Преди да бъде назначена на поста, Сапунджиева е изпратила писмо до Министерството на правосъдието, в което моли да бъде оставена в заеманото от нея държавно жилище, докато си намери друга държавна работа. Резултатите от проверката трябва да са готови до 15 март.

Галя Георгиева отбеляза, че Сапунджиева е излязла в болнични веднага след назначаването си в АССГ и посочи, че трябва да бъде проверено дали изобщо е изпълнявала някакви функции като съдебен секретар. Случаят беше определен от членове на съвета като емблематичен за това как някои ръководители си позволяват назначения.

ВСС възложи и на директора на дирекция "Вътрешен одит" в съвета да провери назначаването на съдебните служители във всички софийски съдилища. Това трябва да се случи до 31 март.

На заседанието си днес членовете на съвета приеха и План за действие с краткосрочни мерки за изпълнение на препоръките от доклада на Европейската комисия. Решението беше прието почти единодушно и без дебат, съобщи Dnes.bg, цитирайки БТА.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна